REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 27/04/2012

El Sabadell creu que autònoms i pimes apujaran la morositat

El Banc Sabadell pensa que la morositat pujarà els pròxims mesos pels problemes de les pimes i dels autònoms. L'entitat pensa que pot mantenir l'interès a comprar altres entitats com CatalunyaCaixa.

Toni Garganté
2 min
El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ahir abans de  la roda de premsa de resultats del primer trimestre.

BARCELONA.El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, va advertir ahir que el protagonisme de la morositat variarà aviat. Del sector promotor, que ja ha fet gran part de l'ajust, passarà a les pimes i els autònoms. L'entitat que presideix Josep Oliu va comptabilitzar una mora total del 6,02% el primer trimestre, més de dos punts per sota de la mitjana del sector, que comptabilitza les últimes dades del febrer del 8,16%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però, per segments, Banc Sabadell va enregistrar un 6,31% de morositat en petites i mitjanes empreses i autònoms, un augment prou significatiu sobre el 5,69% amb què va tancar el 2011. La diferència entre la magnitud de l'empresa és rellevant perquè les grans empreses clients del Sabadell van comptabilitzar una mora molt inferior, del 2,93%. També en hipoteques a particulars la morositat va baixar el nivell, del 2,89% al tancament del 2011 fins al 2,83% el març passat.

Jaume Guardiola va reconèixer durant la presentació dels resultats del primer trimestre que el protagonisme de l'augment de la morositat els pròxims mesos partirà de les pimes i els autònoms. Es tracta d'un canvi de tendència respecte als últims anys, en què el sector immobiliari ha marcat el creixement dels problemes del sector financer.

En aquest sentit, Guardiola va reconèixer que els impagaments del sector promotor es van normalitzant "bàsicament per l'augment de les provisions fetes pel sector", que acosten les taxacions amb el mercat.

Jaume Guardiola va explicar que Banc Sabadell farà el segon trimestre tots els sanejaments previstos per l'última reforma financera impulsada pel ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos. El banc que presideix Josep Oliu comptabilitzarà el segon trimestre la compra de Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), l'entitat que el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) encara gestiona i que entregarà al Sabadell en les pròximes setmanes.

Guardiola va afirmar que el banc tenia una autèntica "ansietat" a integrar la CAM, una operació que s'ha retardat un mes en el calendari i que finalment es materialitzarà al maig.

Sense banc dolent

Guardiola va assegurar que no calia crear una societat que aglutinés els actius immobiliaris dels bancs, com si fos un "banc dolent". El conseller delegat del Sabadell va assenyalar que l'entitat havia creat els mecanismes necessaris per absorbir els problemes immobiliaris perquè les valoracions ja s'acosten a la realitat del mercat.

Guardiola va tornar al seu argument sobre la consolidació del sector. La pròxima adjudicació de CatalunyaCaixa del juliol plana sobre el futur del Sabadell. El responsable de l'entitat vallesana va reconèixer que se sent capaç de liderar la integració de la CAM amb una altra entitat. Sense donar cap nom, Jaume Guardiola va destacar que pensa acabar amb la integració de la CAM aquest any, una operació que es pot compatibilitzar amb altres operacions d'integració, en clara referència a CatalunyaCaixa. Fins i tot, Guardiola va recordar que Banc Sabadell ha integrat en temps de crisi el Banco Guipuzcoano, la mateixa CAM i una entitat als Estats Units.

Banc Sabadell va comptabilitzar un benefici de 80 milions d'euros el primer trimestre, xifra que representa un 5% menys que en el mateix període de l'any anterior. L'entitat va destinar un total de 293,4 milions d'euros a dotacions. Ha proposat el segon trimestre l'aplicació d'un sanejament addicional de 1.600 milions, el que demana la reforma financera. El marge d'interessos va arribar al març als 407,3 milions, amb un creixement interanual del 7,4%, mentre que el marge brut va augmentar un 3,1%.

stats