REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 28/06/2012

El Sabadell alerta que el rescat reduirà la concessió de crèdits

El Banc Sabadell preveu que el rescat europeu a la banca espanyola i l'enduriment de les necessitats de capital del sector reduiran la concessió de crèdits. Es restaurarà amb "comptes públics ordenats".

Joan Faus
2 min
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que ahir va intervenir en les jornades de Santander.

SANTANDER.La banca no comparteix l'optimisme de Mariano Rajoy. Si dilluns el president espanyol assegurava que el rescat europeu al sector financer garantirà que "torni a fluir el crèdit per a les famílies i els projectes empresarials fiables", dimarts el Banco Popular i ahir el Sabadell van pronosticar tot el contrari: l'ajuda de fins a 100.000 milions d'euros escanyarà més l'aixeta del crèdit. És a dir, difícilment beneficiarà l'economia real.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va preveure l'escenari: "El crèdit bancari s'endurirà. Hi haurà menys crèdit i serà més car", va assegurar en unes jornades de la Universitat Menéndez Pelayo a Santander, organitzades per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) i el BBVA.

L'explicació, va dir, és senzilla: les entitats hauran d'atorgar menys crèdits per millorar la solvència i evitar haver de demanar ajudes públiques per complir amb les necessitats de capital que dictin les auditories a la banca, que se sabran al setembre. Els grups nacionalitzats, a més, "estan fora del control de la racionalitat" i tampoc obriran l'aixeta del crèdit, ja que hauran de prioritzar el retorn de les ajudes.

Tot i lamentar les conseqüències del rescat, Oliu va mostrar-se comprensiu. "Són mesures procícliques, encara que absolutament necessàries", va matisar. ¿I quan es reactivarà el crèdit? Segons el directiu català, només es restaurarà amb "comptes públics ordenats" i quan Europa tingui "governança" amb "mesures de creixement en paral·lel amb les retallades". Llavors, va afegir, es relaxarà la prima de risc i el crèdit tornarà a fluir de "manera normalitzada". A l'abril el crèdit concedit per la banca va caure un 3,5% en relació amb el mateix període del 2011, segons dades del Banc d'Espanya.

D'altra banda, va manifestar els seus "dubtes" sobre "què passarà" amb les quatre entitats nacionalitzades, com CatalunyaCaixa, i amb el seu procés de subhasta, així com per la manera com es garantirà una competència justa al mercat entre els grups públics i privats.

stats