Economia 01/03/2011

Salgado no ha començat a estudiar el pla de reequilibri financer que el Govern va lliurar fa un mes

Catalunya, amb un dèficit de 7.607 milions d'euros, un 3,86% del PIB, és la quarta autonomia més allunyada de l'objectiu marcat per l'Estat

Miquel Codolar
2 min

MadridL'Estat xifra el dèficit de Catalunya en 7.607 milions d'euros, el que significa un 3,86% del PIB, davant del 2,4% marcat com a límit. Per això la ministra d'Economia, Elena Salgado, ha situat Catalunya al pitjor grup dels quatre que ha enumerat. Catalunya està entre les autonomies que "han tancat el 2010 amb una considerable desviació respecte a l'objectiu inicial i que, per tant, necessiten adoptar mesures que recondueixin els seus desequilibris amb la major fermesa possible". En aquest grup també hi ha les Illes Balears, Múrcia i Castella-la Manxa. Les que millor compleixen amb l'objecitu són la Comunitat de Madrid, Extremadura, País Basc, Castella i Lleó, Canàries, Cantàbria, Galícia i Astúries. En una situació semblant hi ha Andalusia, que "podrà reconduir la seva situació financera amb facilitat". El tercer grup aglutina les autonomies que han presentat una desviació significativa i "necessitaran actuacions decidides", i que són Aragó, Navarra, La Rioja i el País Valencià.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a les autonomies, el dèficit va ser de 30.097 milions d'euros, el que representa un 2,83% del PIB, quatre dècimes més del 2,4% establert com a límit pel Consell de Política Fiscal i Financera. Tenint en compte l'efecte de la liquidació negativa del sistema de finançament autonòmic del 2008, el desequilibri seria del 3,39% del PIB, també per sobre del 3,1% fixat com a objectiu.

El dèficit de l'Estat va ser de 50.686 milions d'euros, un 4,77% del PIB, en el conjunt del 2010, el que suposa una reducció del 40,2% davant del dèficit del 2009, que va ser de 99.198 milions d'euros, un 9,41% del PIB. En termes de caixa, aquestes dades són conseqüència d'un augment dels ingressos del 7,7% i una reducció de les despeses del 5,1%. Les corporacions locals també van tancar l'exercici pressupostari amb un balanç pitjor del previst. Van presentar una desviació negativa equivalent al 0,64% del PIB, mentre que la previsió era d'un dèficit del 0,6%. Pel que fa al conjunt de les administracions públiques, el PIB va ser de 98.227 milions, un 9,24%, davant del 9,3% previst pel govern espanyol.

Salgado ha destacat que les dades indiquen que el 2010 ha començat l'inici de la recuperació econòmica.

Per altra banda, fonts del ministeri d'Economia han explicat que encara no han començat a estudiar el pla de reequilibri econòmic i financer que inclou la reducció d'un 10% de la despesa.

stats