Economia 18/11/2011

Salgado: "A la nostra imaginació no hi ha cap previsió de demanar el rescat"

La vicepresidenta econòmica veu "injustificada" l'evolució de la prima de risc i "marginal" el seu efecte. Assegura que "el govern s'ha guanyat el respecte europeu"

Miquel Codolar
2 min

MadridLa vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha dit que "no hi ha cap petició de rescat a la nostra imaginació", i tot i que l'evolució de les dades econòmiques perjudica el sector privat, ha dit que el seu impacte als comptes públics és "molt petit" i serà d'aquí a sis anys. Ha criticat la "tensió sense precedents" a Europa pel que fa al mercat del deute, de la qual ha dit que només se salva Alemanya. Pel que fa a la prima de risc espanyola, que avui ha marcat un nou rècord, ha dit que era injustificada, i sobre els bons de deute que es van haver de col·locar al 7% d'interès, ha indicat que "l'afectació és marginal" perquè "no suposa en absolut un risc per a la sostenibilitat del nostre deute, perquè la càrrega d'interessos es manté de les més baixes d'Europa", amb un 4%. Ha afegit que només falta per emetre l'11% dels bons de deute previstos per a aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per Salgado, a partir d'ara cal continuar amb les reformes estructurals que s'estan fent i ha destacat diverses dades positives de l'economia espanyola. Ha dit que les reformes espanyoles "estan tenint efecte i hi ha dades molt significatives, hem tingut superhàbit a la balança comercial per primera vegada des del 98 i les necessitats de finançament exterior estan per sota del 3% del PIB, mentre que a l'inici de la crisi estaven al 10% del PIB". Ha afegit que "el pes del sector de la construcció a la nostra economia, una de les raons fonamentals que la crisi hagi tingut efectes tant greus, s'ha reduït ja a la meitat" i ha prosseguit que "els costos laborals unitaris estan disminuint, la productivitat del treball s'incrementa, la competitivitat de l'economia ha millorat i per això les exportacions creixen més que el consum mundial".

Ha demanat continuar "d'acord amb la pauta que ja hem marcat i que ha dut a terme aquest govern", però com que això "no és suficient", ha indicat que cal aplicar "més Europa, una actuació coordinada per afrontar els desequilibris macroeconòmics" i que els acords de les institucions europees del juliol o l'octubre estiguin en vigor al més aviat possible". D'aquesta manera "se solucionaran les tensions en els mercats del deute i Europa podrà donar l'impuls de creixement per sortir d'aquest període de desacceleració del creixement econòmic". Mentrestant, ha demanat que les institucions europees, en referència a la Comissió Europea i el BCE, "puguin realitzar les tasques que han de dur a terme per garantir l'estabilitat de la nostra moneda".

Per Salgado, l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero "s'ha guanyat el respecte europeu", tal com considera que "s'ha posat de manifest les últimes setmanes". Ha indicat que Espanya "s'ha guanyat aquest respecte perquè fem honor als nostres compromisos que van més enllà de l'horitzó del 20 de novembre i que seguirem mantenint i complint" i, per tant, ha indicat que a Europa no hi ha cap preocupació sobre Espanya".

stats