TECNOLOGIA
Economia 26/08/2012

Samsung haurà de pagar 800 milions a Apple per plagi

Un tribunal nord-americà ha condemnat el gegant sud-coreà Samsung a indemnitzar Apple amb 800 milions d'euros en considerar que n'ha copiat la tecnologia per a dispositius mòbils.

Ara
3 min
Un iPad 2, d'Apple, a sobre d'una tauleta electrònica Samung  Galaxy 10.1.

BARCELONAUn jurat federal nord-americà va obligar ahir la multinacional sud-coreana Samsung a pagar 1.000 milions de dòlars (800 milions d'euros) en considerar que ha copiat la tecnologia d'Apple en alguns dels seus models.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El jurat d'una cort federal a San José, a Califòrnia, va determinar que Samsung va violar "intencionadament" diverses patents d'Apple, inclosa la seva tecnologia i el disseny de zoom tàctil propis dels seus telèfons intel·ligents i de la tauleta iPad, un dels seus models estrella.

Apple va denunciar Samsung l'any passat perquè va considerar que l'empresa sud-coreana havia copiat deliberadament els dissenys dels seus dispositius mòbils per fabricar la seva següent generació de telèfons i llançar la seva tauleta Galaxy Tab. Segons el Washington Post , entre Apple i Samsung controlen més de la meitat del creixent mercat dels telèfons mòbils intel·ligents ( smartphones ).

El jurat va aconseguir un veredicte després de 22 hores de deliberacions distribuïdes en tres dies. Segons la premsa nord-americana, ha estat una decisió ràpida tenint en compte la complexitat del cas. La companyia cofundada per Steve Jobs havia demanat originalment una indemnització a Samsung de 2.500 milions de dòlars i que se'ls prohibís la venda als EUA dels aparells que violessin les seves patents.

A més del zoom , Apple va reclamar l'originalitat de les seves patents pel disseny, la disposició de les icones a la pantalla i un altre tipus de gestos d'interacció amb la pantalla. Samsung va rebutjar els càrrecs i va contraatacar amb una altra denúncia l'any passat, en què va dir que Apple s'havia apropiat sense autorització de la seva tecnologia de telecomunicacions 3G i d'algunes característiques de la càmera de fotos per a telèfons, una infracció de patents que va valorar en més de 600 milions de dòlars. El jurat va rebutjar totes les denúncies fetes per Samsung.

El veredicte conclou un judici de prop de dos mesos entre dues de les grans companyies tecnològiques del món, però no sembla que els enfrontaments entre les dues empreses s'hagin d'acabar aquí, ja que tenen diversos plets en diferents parts del món.

Samsung es defensa

En un comunicat, Samsung ha recalcat que el veredicte no ha de ser vist "com un triomf d'Apple", sinó com un problema per al consumidor dels EUA, que tindrà "un nombre d'opcions més limitat, menys innovació i preus potencialment més alts".

Samsung va avisar que el veredicte "no és l'última paraula" en la guerra de patents oberta entre els dos gegants de la tecnologia, que es lliura en quatre continents, i alhora ha assenyalat que mantindrà el seu compromís d'oferir més opcions als consumidors.

Una portaveu d'Apple va explicar: "La muntanya d'evidències presentades durant el judici va mostrar que el que Samsung va copiar fins i tot va anar molt més enllà del que crèiem".

Segons el diari Wall Street Journal , la jutge que porta el cas, Lucy Koh, té l'última paraula per ratificar la condemna o fins i tot augmentar-la, cosa que s'espera en les pròximes setmanes, tot i que Samsung encara pot apel·lar. El gegant sud-coreà va confirmar ahir que recorrerà la sanció.

Els experts apunten que encara que la decisió judicial no afecta els últims productes de les companyies, podria tenir un impacte en la manera com es dissenyen els telèfons intel·ligents i les tauletes, ja que, a la vista del resultat, altres companyies poden evitar utilitzar el programari rival d'Apple.

Samsung s'ha convertit en el principal abanderat del sistema Android amb uns dispositius que a poc a poc han anat retallant terreny en prestacions als creats per Apple, amb els quals ja competeix directament, com és el cas del nou telèfon Galaxy S III. Apple va donar a conèixer el seu primer iPhone el 2007 i el primer telèfon amb Android -el sistema operatiu de Google per a telèfons mòbils- no va sortir al mercat fins a un any més tard.

La decisió als EUA es produeix després que ahir un tribunal de Seül determinés que tant Apple com Samsung havien infringit algunes de les seves respectives patents en els seus dispositius mòbils, cosa que va acabar amb multes per a totes dues i la retirada del mercat d'alguns productes amb aquestes tecnologies a Corea del Sud.

stats