Economia 26/06/2012

El Santander es ven la filial a Colòmbia per sanejar actius immobiliaris

La venda de Banco Santander Colombia al banc xilè Corpbanca reportarà al banc d'Emilio Botín 983 milions d'euros. D'aquests diners, 900 milions es destinaran a provisions per sanejar actius immobiliaris.

Vicenç Moliné
2 min
Emilio Botín, president del Santander, assistint al Gran Premi d'Europa de F-1 a València.

BARCELONA.El Banc Santander va tancar ahir la venda de la seva filial a Colòmbia al grup xilè Corpbanca per un valor total de 983 milions d'euros. Amb l'operació, segons va comunicar el banc a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, el Santander va obtenir unes plusvàlues de 620 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mateix comunicat a la CNMV especificava que els prop de 1.000 milions obtinguts de la venda de Banco Santander Colombia es destinaran a sanejar parcialment els seus actius immobiliaris. Concretament, el banc càntabre destinarà 900 milions d'euros a provisions.

L'operació es va signar el 6 de desembre i la filial colombiana del Santander, de fet, ja estava en mans de Corpbanca des de finals de maig, quan es va fer efectiva la compra del 51% de les accions per al grup financer xilè.

La filial colombiana del Banco Santander va generar uns beneficis de 15 milions d'euros el primer trimestre del 2012, amb un increment del 23% respecte al mateix període de l'any anterior. Amb aquestes dades, Colòmbia era el cinquè mercat llatinoamericà més lucratiu per al Santander, només superat pel Brasil, Mèxic, Xile i l'Argentina. La filial colombiana comptava amb 1.400 treballadors, 78 oficines i controlava el 2,7% del mercat.

Captació de capital

L'operació s'emmarca en un procés de venda d'actius que el Santander ha engegat a l'Amèrica Llatina per poder-se recapitalitzar i complir amb els requisits establerts per l'Autoritat Bancària Europea i ampliats pel ministeri d'Economia espanyol sense reduir el dividend.

Al desembre, el Santander ja va vendre gairebé un 8% de la seva filial a Xile i ja té plans per vendre una part del seu negoci al Brasil, el mercat més important a l'Amèrica Llatina, amb un beneficis el primer trimestre del 2012 de 647 milions d'euros, la meitat de tots els generats pel grup a la regió.

5.000 milions en provisions

Per complir amb la reforma financera impulsada pel govern de Mariano Rajoy, el banc presidit per Emilio Botín haurà de destinar enguany uns 5.000 milions a provisionar actius immobiliaris, 2.300 milions per complir el primer decret per sanejar els actius tòxics i 2.700 més del segon, que incloïa tots els actius immobiliaris, tòxics o no.

Tot i les vendes de patrimoni com les que ha fet el Santander a l'Amèrica Llatina, gran part de les provisions que estan fent els bancs espanyols estan sortint dels beneficis. El Santander, concretament, va destinar la meitat dels 6.280 milions d'euros que va obtenir de benefici el primer trimestre del 2012 a provisions.

stats