ECONOMIA
Economia 16/08/2011

Sarkozy i Merkel, reunits a París per calmar la tempesta borsària

El president francès i la cancellera alemanya volen donar garanties als inversors, però ja s'ha descartat l'emissió d'eurobons com a mesura per eixugar el deute dels països més febles

Agències
2 min
Sarkozy i Merkel, amb els seus equips, reunits a l'Elisi / REUTERS

ParísEl president de França, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, estan reunits des de primera hora d'aquest dimarts a la tarda al palau de l'Elisi, a París, en una trobada que busca millorar la gestió de la crisi a l'eurozona i intentar donar garanties als inversors per calmar la tempesta borsària que ha sacsejat els mercats en l'última setmana. La cita arriba en un moment clau, després de la crisi del deute, la rebaixa de la nota nord-americana i el nerviosisme borsari de la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, el portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, ja ha dit que la iniciativa de crear eurobons com a mesura per afrontar la crisi pressupostària i financera de diversos dels països membres no formarà part de l'agenda de la trobada. Les propostes conjuntes que surtin de la reunió s'elevaran al president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, que va demanar als membres de l'eurozona que presentessin plans concrets.

Sí que es discutirà, en canvi, la millora dels mètodes de treball, la gestió de la crisi i l'aplicació dels acords presos en la cimera extraordinària del juliol sobre el segon rescat grec i l'ampliació de les facultats del fons europeu d'estabilització financera. Sarkozy ha dit que espera que de la trobada en surtin "propostes sobre la reforma de la governança de la zona euro".

Els dos dirigents es van comprometre a la cimera de l'Eurogrup del passat 21 de juliol a tenir preparades aquestes propostes abans que acabi l'estiu. El ministre gal d'Economia, François Baroin, ha indicat que els dos dirigents coincideixen que "no és possible" mantenir la situació actual, de manera que creuen convenient "accelerar la reflexió sobre el procediment de modificació de la governança de l'eurozona".

En un comunicat conjunt difós a principis d'agost, Sarkozy i Merkel ja havien advocat per una posada en marxa "ràpida" dels acords adoptats a la cimera del 21 de juliol i perquè els tràmits parlamentaris als seus dos països estiguin superats abans que acabi el setembre. 

Alguns diaris han apuntat que entre les mesures que es discutiran a la reunió hi podria figurar el lliurament de més poder als governs nacionals, en detriment, de manera implícita, de la Comissió Europea.

Però més que punts precisos, és més previsible que els dos caps d'Estat es limitin a anunciar un augment de la seva cooperació. Abans de rebre la cancellera, Sarkozy es reunirà amb el primer ministre gal, François Fillon, per debatre sobre nous plans per garantir el respecte dels objectius marcats per reduir el dèficit francès, que per aquest any s'espera que arribi al 5,7% del PIB, i que es vol rebaixar al 4,6% de cara al 2012.

Els rumors d'una degradació de la nota del deute gal van ser precisament un dels factors que la setmana passada van alterar els mercats, que ahir, abans d'aquesta trobada, van tancar amb lleugers avenços. La Borsa de Frankfurt va clausurar la jornada amb una pujada del 0,41%, la de París va guanyar el 0,78%, Madrid va registrar una alça del 0,71%, Londres del 0,57% i Zuric, un 1,37%.

stats