Economia 08/12/2011

Sarkozy alerta del "risc d'explosió a la UE" si no s'arriba a un acord per salvar l'euro

El president francès defensa que no hi haurà "una segona oportunitat" per aconseguir un acord després de la cimera de Brussel·les

Acn
2 min

MarsellaEl president francès, Nicolas Sarkozy, ha alertat aquest dijous que la UE pateix un "risc d'explosió" si els líders europeus no arriben a un acord per salvar l'euro aquest dijous i divendres a la cimera de Brussel·les. En un discurs del congrés del Partit Popular Europeu a Marsella, Sarkozy ha assegurat que "el temps juga en contra nostra" i que la UE viu en un "moment molt difícil que li pot costar la vida".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Sarkozy, els líders europeus tenen una "oportunitat històrica" per millorar les institucions europees a través d'una "major integració" i "evitar empitjorar les coses". El president francès ha dit que la seva aliança amb Alemanya és "positiva" perquè l'alternativa seria "el conflicte".

Europa, "en perill"

"Europa mai ha estat tan necessitada o en perill", ha alertat Sarkozy davant dels principals líders de la dreta europea. Entre el públic, hi havia la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president de la CE, José Manuel Durao Barroso, i el futur president espanyol, Mariano Rajoy. A la cita, en canvi, no hi era el primer ministre britànic, David Cameron, obert euroescèptic que s'ha aliat amb la dreta més conservadora i s'oposa als plans de Merkel i Sarkozy per enfortir l'Eurozona.

Lideratge dels estats

Sarkozy ha defensat que "fa falta més integració" a la UE, però que "el debat federal i confederal és antic". El president francès ha dit que els estats hauran de liderar el procés d'integració i que la Comissió Europea haurà d'encarregar-se de la "supervisió, el control i les sancions" que s'hagin d'aplicar si s'acorden les modificacions dels tractats.

'Merkozy' o Van Rompuy?

Aquest dijous al vespre, els líders de la Unió Europea es reuneixen en una cimera a Brussel·les per intentar arribar a un acord per posar fi a la crisi de l'euro. Sobre la taula hi ha dues propostes: la de Sarkozy i Merkel –que volen canviar els tractats europeus, més integració, sancions automàtiques als països que sobrepassin el dèficit del 3% i la creació d'un president de la zona euro– i la del president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, que a diferència de la de Merkozy, també preveu la creació d'eurobons a llarg termini.

stats