Economia 13/01/2012

Sindicats de la funció pública radicalitzaran protestes si es mantenen les retallades

La primera acció serà una manifestació el 18 de gener que coincidirà amb el debat de les esmenes a la totalitat als Pressupostos de 2012 al Parlament

Efe
2 min
Manifestació de funcionaris de Seguretat contra les retallades, a Barcelona

BarcelonaEls sindicats han advertit avui que les protestes dels treballadors de la Generalitat es radicalitzaran encara més si el Govern no fa marxa enrere en les retallades que ja ha emprès i han fet una crida a tots els empleats públics per sortir al carrer el 18 de gener per expressar la seva indignació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les tres centrals sindicals amb representació a la Taula de la Funció Pública, CCOO, IAC i UGT, han convocat per a dimecres que ve una gran manifestació de treballadors dels serveis públics que anirà de la plaça Sant Jaume al Parlament, coincidint amb el debat en aquesta cambra de les esmenes a la totalitat dels pressupostos del 2012.

En roda de premsa, els portaveus sindicals han assenyalat que estudien fins i tot convocar una vaga en el sector si els pressupostos que aprovi definitivament el Parlament no pal·lien les retallades que afecten els funcionaris i empleats públics.

Després de tancar-se sense acord les converses amb la Generalitat per modificar les mesures anunciades per rebaixar els sous i les condicions de treball dels empleats públics, els sindicats han posat ara tota la seva confiança per intentar pal·liar les retallades en el tràmit parlamentari i en la pressió que es pugui fer al carrer.

"Quan un govern es carrega la negociació col·lectiva comencen a passar les coses que estan passant. El conflicte està servit", ha assegurat el portaveu de la UGT, Xavier Casas, en referència a les protestes al carrer que estan protagonitzant aquests últims dies els funcionaris de presons i els mossos d'esquadra.

Casas, que ha fet responsable en exclusiva el Govern de les protestes d'aquests col·lectius, ha assegurat que "els desordres públics es poden agreujar molt més".

Les mesures previstes a la llei d'acompanyament i la reducció salarial que recullen els pressupostos suposaran una reducció salarial dels treballadors públics de la Generalitat d'entre el 10 i el 20%, segons denuncien els sindicats, que subratllen que les retribucions d'aquests col·lectius tornaran als nivells del 2004.

La representant de CCOO, Josefina Pujol, ha assenyalat també que "l'administració és la que està provocant que passin coses com les que passen" en no respectar, segons el seu parer, la negociació col·lectiva.

En aquest sentit, ha advertit també que les protestes "podrien generalitzar-se" perquè els treballadors públics "ja estan farts" d'assumir el cost de la crisi.

El portaveu de l'IAC, Luis Blanco, ha denunciat a més que, sense esperar a l'aprovació dels pressupostos, la Generalitat ja ha retirat de manera general els tiquets de menjador i ha eliminat alguns complements com els que cobren alguns funcionaris que atenen el públic.

Després de la manifestació de dimecres a la tarda, els sindicats es reuniran per decidir noves mobilitzacions i protestes que, segons que ha dit, es portarien a terme tant al carrer com als centres de treball.

Les mesures que afecten la funció pública anunciades pel Govern i que obtindrien llum verda amb l'aprovació dels pressupostos i la llei d'acompanyaments busquen un estalvi de 625 milions d'euros.

stats