Economia 04/12/2015

Sis anys per tenir una ocupació precrisi

En dos anys s’han creat 176.000 llocs de treball però amb molta temporalitat

Elena Freixa
3 min
Atur

BarcelonaLa recuperació en el mercat laboral català és més sòlida que la que s’observa al conjunt de l’Estat. Des que va frenar la destrucció d’ocupació, fa quasi dos anys, s’han creat 176.000 llocs de treball i, tot i que la velocitat ha disminuït durant aquest any, un estudi dóna les pistes que corroboren la solidesa de la millora: creix l’ocupació entre els assalariats, augmenta la contractació a jornada completa i és el sector privat el que impulsa en solitari la millora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A aquest ritme, a Catalunya li falten encara “entre cinc i sis anys” per recuperar el 100% de l’ocupació destruïda durant la crisi. “Ha sigut la crisi més greu que havíem viscut, es va perdre el 18% de tota l’ocupació i encara estem un 13% per sota dels nivells precrisi”, va explicar Josep Oliver, autor de l’informe laboral de Manpower i catedràtic d’economia aplicada de la UAB.

El mercat laboral es troba ara al punt més baix al qual va arribar entre el 1977 i el 1988, que fins ara havia sigut la crisi més greu i llarga que havia patit Espanya. Per recuperar el 13% d’ocupació perduda durant aquella recessió van caldre 47 trimestres, però al ritme actual de creació d’ocupació ara s’arribarà abans a la recuperació total, va fer Oliver.

Que Catalunya estigui creant ocupació a un ritme inferior (de l’1% de mitjana aquest any) que el conjunt de l’Estat (+3,1%) no és greu, segons l’estudi, que mostra que el mercat català porta un any d’avantatge en el seu creixement, fet que explica la diferència de velocitats.

“Amb una economia creixent al 3%, un 1,2% de creació d’ocupació no és una mala dada”, va afirmar Oliver. Les exportacions catalanes a l’alça demostren que les empreses han guanyat productivitat i això, va afegir, també s’ha de tenir en compte: “En èpoques expansives, creixíem el 4% i l’ocupació ho feia al 3%, però en sectors poc productius com el sector públic o l’immobiliari, i ja veiem com va anar”.

Creixement “insostenible”

El catedràtic veu “insostenible” que Espanya mantingui el creixement del 3% en el mercat laboral i va afirmar que part d’aquest impuls s’explica pel “procés electoral”, que ha reactivat l’obra civil i altres activitats.

La crisi ha canviat, a priori, el focus de creació d’ocupació a Catalunya i això aporta solidesa a l’economia, segons Oliver. Si el 40% dels llocs de treball en el període d’expansió de l’economia provenien de la construcció i del sector públic, en els últims dos anys aquests sectors fan una aportació negativa (-7%) en la nova ocupació. El sector públic, de fet, no recuperarà ocupació a curt termini, segons el catedràtic, per la tònica de contenció de dèficit i reducció de deute en què es troben les economies a tot Europa.

Tot i la creixent terciarització de l’economia, Oliver va subratllar que la indústria també ha contribuït en positiu a la creació d’ocupació i que molts dels serveis que creixen hi estan lligats. Encara hi ha molt a fer perquè el sector manufacturer segueix un 22% per sota en ocupats que abans de la recessió, però el fet que creixin les plantilles demostra, segons Oliver, que “el model de recuperació és més sòlid i sostenible”.

Més assalariats, més temporalitat

Un altre motiu per a l’optimisme és l’increment dels assalariats i també dels contractes a temps complet (un 1,6% en el tercer trimestre), que comencen a compensar l’increment de feines a temps parcial que hi va haver durant la crisi i que ha precaritzat la situació de molts treballadors. Les feines a temps parcial han caigut un 1% en l’últim trimestre a Catalunya, mentre han crescut un 5% a Espanya. Malgrat tot, encara hi ha un 16% menys de jornades completes que fa set anys.

Puig culpa Airbnb del fet que més turisme no impliqui més ocupació

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va culpar ahir les empreses d’economia col·laborativa com Airbnb que el rècord de turisme no es tradueixi en més ocupació. “L’economia col·laborativa promou més activitat turística, però no és economia regulada, no és contractació laboral i no són altes a la Seguretat Social”, va lamentar.

stats