ENERGIA
Economia 16/06/2012

Slim cobreix Repsol a l'Argentina en comprar el 8,4% d'YPF

Carlos Slim, l'home més ric del món i soci estratègic de La Caixa a l'Amèrica Llatina, ha comprat el 8,4% de la petroliera argentina YPF. Repsol surt beneficiat de l'operació.

Ignasi Pujol
2 min
Slim cobreix Repsol a l'Argentina en comprar el 8,4% d'YPF

BARCELONA"Un partit no s'acaba quan es marca un gol". Amb aquestes paraules es va referir el 20 d'abril el president de La Caixa i vicepresident de Repsol, Isidre Fainé, al contenciós per l'expropiació de la petroliera argentina YPF feta pel govern argentí. I sabia bé el que es deia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fainé està acostumat als partits llargs -el president de Repsol, Antoni Brufau, va dir fa unes setmanes que el contenciós judicial d'YPF s'allargaria tres o quatre anys- i abans-d'ahir es va produir un fet inesperat. L'empresari mexicà Carlos Slim, la primera fortuna del món segons la revista Forbes -amb un patrimoni valorat en 54.850 milions d'euros- va notificar que havia adquirit un 8,4% del capital d'YPF.

Slim és el propietari de l'América Móvil, el principal operador de telefonia mòbil de l'Amèrica Llatina, i també és el soci estratègic de La Caixa al continent americà. L'entitat financera catalana, principal accionista de Repsol, amb un 12,82% del capital, té un 20% d'Inbursa, el grup financer de Slim a Mèxic.

L'empresari mexicà, al seu torn, és el primer accionista individual de CaixaBank. L'octubre passat Slim va invertir 2,9 milions d'euros en la compra d'accions del banc i va elevar la seva participació al 0,202%.

YPF, que des de l'abril està controlada en un 51% pel govern argentí, va assenyalar en un comunicat que amb aquesta operació Slim inicia "una inversió de llarg termini en una de les empreses més rellevants del sector hidrocarburífer a l'Amèrica Llatina".

Slim ha obtingut el 8,37% d'YPF a través de les societats Inbursa i Immobiliària Carso en executar la garantia en títols d'YPF per crèdits impagats pel grup argentí Petersen, propietat de la família Esquenazi. Petersen havia contret el deute per comprar al grup espanyol Repsol una participació del 25% d'YPF, però en no poder afrontar els pagaments per cancel·lar, els creditors van resoldre executar les garanties i quedar-se amb les accions de la petroliera. L'operació està valorada en 229 milions d'euros.

Les accions d'YPF han perdut un 60% del seu valor durant els últims mesos, un dels factors que haurien motivat l'aposta de Slim, que últimament ha entrat en altres grups que considerava infravalorats a la borsa, com New York Times i l'espanyola Prisa.

Oficialment Repsol no es va pronunciar ahir sobre l'entrada de Slim a l'accionariat d'YPF, però el cert és que l'operació és beneficiosa per als seus interessos. Per una banda, la inversió de Slim és un senyal al mercat que YPF és un projecte sòlid, després de la política de descrèdit que ha aplicat el govern de Cristina Fernández Kirchner sobre Repsol i, per l'altra, el grup espanyol s'assegura la presència d'un aliat al capital de la petroliera argentina, on Repsol manté un 16% del capital. De passada, Repsol espanta els grans grups internacionals. La multinacional espanyola estima en 10.000 milions d'euros la seva exposició a YPF.

stats