Economia 18/04/2011

Standard & Poor's alerta els EUA sobre el risc del seu deute

L'agència de qualificació manté la nota creditícia de triple A per al país, però rebaixa la seva perspectiva futura d'"estable" a "negativa"

Acn
2 min

Nova YorkStandard & Poor's ha fet aquest dilluns un toc d'atenció a l'economia dels EUA. L'agència de qualificació, que manté la nota creditícia del país en la triple A, ha apuntat que existeix una entre tres possibilitats que la qualificació dels risc del deute dels EUA es rebaixi en els pròxims dos anys. Així, l'agència revisa a la baixa la qualificació del deute d'"estable" a "negativa". Un avís per a demòcrates i republicans, immersos aquests dies en assolir un pacte fiscal per rebaixar l'enorme dèficit que arrossega l'economia nord-americana. L'agència lloa l'economia flexible i diversificada dels EUA que ha portat el país a continuar creixent, però alerta que el dèficit posa en perill aquesta dinàmica. En un comunicat, l'agència de qualificació apunta que el dèficit dels Estats Units va créixer fins a representar gairebé l'11% del PIB del país el 2009, molt per sobre de la mitjana d'entre el 2% fins al 5% que representava en els últims sis anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Standard & Poor's afegeix que té poca confiança en què la Casa Blanca i el Congrés arribin a un acord per reduir el dèficit abans de les properes eleccions presidencials del 2012. Arribats a aquest punt, les mesures que es prenguessin no tindrien el seu efecte fins l'exercici fiscal del 2014. "El camí per arribar a un acord entre ambdós partits és desafiant perquè encara hi ha moltes diferències entre ells", ha dit l'analista creditícia de Standard & Poor's Nikola G. Swann.

La resolució de l'agència de qualificació ja ha tingut una resposta entre les files polítiques. La secretària adjunta per als mercats financers del departament del Tresor nord-americà, Mary Miller, ha dit que S&P "infravalora la capacitat d'acord dels líders polítics nord-americans davant els desafiaments fiscals als quals s'afronta la nació", recordant que el president dels Estats Units, Barack Obama, treballa aquests dies per aconseguir un acord fiscal amb els congressistes per reduir el dèficit en els propers anys.

La setmana passada, Obama va presentar el seu pla per reduir 4 trilions el dèficit en els pròxims 12 anys, basat en reduir la despesa pública i augmentar els impostos als més rics. Ara, el desafiament és acordar un pla amb els republicans i llimar les diferències entre ambdós partits per arribar a un consens.

stats