BANCS
Economia 17/01/2011

El Suprem inhabilitarà Afredo Sáenz com a banquer

El Santander no farà comentaris fins que conegui la sentència, que ha avançat 'El Mundo'

Redacció
2 min

BarcelonaLa sala penal del Tribunal Suprem ha acordat condemnar el conseller delegat del Banco Santander, Alfredo Sáenz, per estafa processal i denúncia falsa. Segons informa el diari El Mundo, quan Sáenz era president de Banesto va cometre aquests dos delictes "per recuperar com fos" crèdits per valor de 3,8 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Suprem condemna Sáenz a vuit mesos de presó, multa i inhabilitació especial per a qualsevol lloc de treball relacionat amb la banca. La sentència exposa que el conseller delegat del Santander va presentar una querella per estafa contra quatre empresaris tot i saber que eren innocents. Aquesta querella, utilitzada per fer força per cobrar els crèdits per valor de 3,8 milions d'euros, va provocar que els empresaris fossin detinguts i tres d'ells van haver d'anar a la presó.

L'alt tribunal ha endurit, per tant, la condemna ja dictada contra Sáenz per l'Audiència de Barcelona ara fa un any. Més enllà del delicte continuat d'acusació falsa, la sala penal ha estimat que el banquer és responsable d'estafa processal, un delicte del qual l'Audiència l'havia absolt. Sáenz també va ser absolt d'una inhabilitació especial per a l'exercici de la professió de banquer, una sanció accessòria que el Suprem sí que li ha imposat. Pel que fa a la pena de vuit mesos de presó, serà suspesa, ja que és per menys de dos anys i Sáenz no té antecedents penals.

L'any 1993 Alfredo Sáenz assumeix la presidència de Banesto, que ha estat intervingut. Una de les tasques principals de què s'ocupa el banquer és la recuperació de crèdits de dubtós contingut. Entre ells, hi ha el grup Harry Walker, que deu 3,8 milions d'euros i està en plena crisi. Banesto es reuneix amb dos dels accionistes minoritaris de Harry Walker i els demana que cobreixin el deute que tenen amb l'entitat amb patrimoni propi. Ells s'hi neguen. Aleshores Banesto contracta un advocat que es querella contra ells. La querella va presentar-se el 1994.

El jutjat número 10 de Barcelona decideix ficar a la presó els empresaris i els embarga béns per valor de 4,5 milions d'euros. Un any després, el 1995, la justícia exonera els empresaris, que són alliberats de la presó. Posteriorment, els empresaris es van querellar contra l'aleshores president de Banesto.

stats