NOUS EMPRESARIS
Economia 30/06/2012

Talent i emprenedors, oxigen contra el desànim

Elena Freixa
3 min
L'astronauta Michael López-Alegría va ser un dels ponents convidats a Impulsa.

GIRONAUn bàlsam enmig del drama de l'atur, que s'acarnissa amb els joves. El Fòrum Impulsa va ser ahir l'altaveu per escoltar els que, malgrat l'escenari advers, tiren endavant empreses o projectes professionals en qualsevol camp, traient el màxim rendiment de les seves capacitats. La tercera edició del fòrum que organitza la Fundació Príncep de Girona en aquesta ciutat va comptar amb talents joves, alguns de molt joves, d'aquí i de fora, del camp tecnològic, de l'artístic i del social, un mosaic perfecte per inspirar els emprenedors del futur.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El missatge optimista es va poder sentir en cadascun dels testimonis que van passar per l'escenari del Palau de Congressos de Girona; des del jove de 21 anys David Karp, creador de la xarxa de microblòguing Tumblr -amb 50 milions d'usuaris en tot el món-, passant per l'emprenedora Kadija James, directora d'una associació de caçatalents parisenca i decidida a transformar el futur de milers de joves de la banlieue de Saint-Denis.

Hi va haver exemples de projectes nascuts d'un somni, com el del mag extremeny Jorge Luengo, una mena de campió olímpic de la màgia, després que el 2009 va guanyar el certamen de màgia més prestigiós, que se celebra a la Xina.

El fil conductor de l'Impulsa va ser la cooperació, el coworking , com un dels pilars en què s'assenten totes les experiències d'èxit. El veterà astronauta espanyol Michael López-Alegría va posar els seus 257 dies de vol espacial com a exemple de treball en equip.

Microdonacions solidàries

El paradigma de la col·laboració el va explicar en un català perfecte Jil van Eyle, artífex d'un sistema de microdonacions solidàries per donar suport a causes socials. Van Eyle, antic col·laborador de l'exentrenador blaugrana Frank Rijkaard, va explicar que el naixement de la seva filla, que pateix hidrocefàlia, va fer-lo "deixar de ser un idiota", com ell mateix es defineix en el seu llibre. Va engegar el projecte solidari Teaming, que ja practiquen més d'un miler d'empreses i que recapta uns 200.000 euros l'any per a diversos projectes socials.

Entre les personalitats convidades, la cultura i les arts també hi van estar molt representades. L'escriptora italiana Elisabetta Dami, creadora del personatge de contes infantils Geronimo Stilton, va ser un dels convidats, i també hi va participar la violinista madrilenya Leticia Moreno, que des dels 12 anys (ara en té 27) ha actuat amb destacades orquestres internacionals a Alemanya i a Rússia i ha guanyat molts premis.

En el camp de la sostenibilitat, la catalana Mar Alarcón va presentar el seu projecte de car sharing entre particulars. Es tracta d'una empresa que ja compta amb 2.500 usuaris i 650 cotxes, i que consisteix a posar en contacte propietaris de cotxes infrautilitzats amb conductors que no tenen vehicle propi i el necessiten puntualment. Una manera de reaprofitar els recursos en temps de crisi amb un model sostenible.

Una inversió milionària

Un inversor nord-americà entre els més de mil assistents va convertir-se en protagonista involuntari del Fòrum quan va transcendir que sondejava projectes d'emprenedors catalans amb un pressupost de 50 milions potencials per invertir-hi. Ell mateix es va encarregar d'explicar algunes de les reunions mantingudes a través de la xarxa de contactes que va facilitar el Fòrum.

El príncep Felip, que va clausurar la trobada posant els joves talents al centre de la recuperació econòmica a l'Estat, va atorgar també els premis d'aquest any. La proposta d'inclusió social d'Edgar Vinyals, el treball de la investigadora mèdica Guadalupe Sabio sobre l'obesitat i el talent de la violinista Leticia Moreno en l'apartat d'arts van ser la tria del jurat de la Fundació.

stats