Economia 02/07/2012

La família Tarragó demana una ampliació de capital de fins a 100 milions a Ficosa

Els germans Tarragó, apartats de l'alta direcció de l'empresa, retreuen als Pujol una gestió "obscura" i mantenen diversos processos oberts als tribunals

Elena Freixa
3 min

BarcelonaEls germans Tarragó, expulsats fa un any de la gestió del grup Ficosa, han reclamat aquest dilluns una ampliació de capital de l'empresa de fins a 100 milions per fer front al seu futur amb garanties, ja que han assegurat que la via de l'endeutament no pot sostenir-se en el temps.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els Tarragó, encara accionistes amb el 40% de la societat capçalera del grup, Ficosa Inversión, aposten per canviar d'arrel la gestió de l'empresa, professionalitzant la direcció i donant entrada a un nou soci industrial. Així, ha explicat avui Josep Maria Tarragó, podria reconduir-se en part el conflicte que enfronta les dues famílies als tribunals.

Josep Maria Tarragó, que va ser fins el juny del 2011 vicepresident executiu de Ficosa, ha donat la seva versió dels fets que van precipitar la sortida de l'empresa. Ha acusat el president de Ficosa, Josep Maria Pujol, i el seu fill Xavier, actualment conseller delegat, d'una gestió "obscura" i d'haver trencat, mitjançant "l'engany", amb la paritat accionarial de les famílies a l'empresa.

Segons Tarragó, els Pujol van crear a esquenes d'ells una societat, Ficosa Investment, amb seu a Holanda que hauria aplanat el camí per decantar la balança accionarial a favor d'ells a través d'ampliacions de capital dins l'empresa i hauria facilitat el poder per acabar fent fora de la direcció la família Tarrago.

Els acomiadaments tant de Josep Maria Tarragó com de Jordi Tarragó també estan als tribunals per improcedents i la família ha engegat processos a Holanda per esclarir els fets. "Només busquen la informació que repetidament ens van negar els Pujol", ha explicat avui Jordi Tarragó.

Els motius que van al·legar per a l'acomiadament de Josep Maria Tarragó van ser en el seu moment que s'havia negat a signar els comptes de l'any 2011 que, ara mateix, es troben impugnats als tribunals perquè, segons els Tarragó, "no reflexen la imatge fidel de la companyia".

Problemes de liquiditat

Segons Josep Maria Tarragó, Ficosa té actualment "seriosos riscos" derivats d'un elevat deute de més de 300 milions d'euros. Segons les dades que se'ls va presentar a la junta d'accionistes, ha afegit, el resultat operatiu del grup pel que fa a la fabricació de components de l'automòbil, és "negatiu" sense comptar els extraordinaris.

Aquesta situació "d'estrès financer" demana un canvi en la manera de gestionar el creixement futur, ha defensat l'ex directiu i encara accionista, que ha apostat per donar entrada a nous socis amb una ampliació de capital que podria rondar els 75 o 100 milions d'euros.

Més encara, després que Ficosa es quedés amb la planta de Sony a Viladecavalls amb 900 treballadors a qui, a partir de 2013 ha de donar feina un cop acabi l'acord de fabricació de televisors amb Sony.

"El pla requereix fer adquisicions i diversificar-se", ha dit Tarragó, que ha criticat que la situació financera de l'empresa estigui obligant a deixar passar "bones oportunitats".

L'acord amb els Pujol pel que fa a l'ampliació de capital és gairebé impossible a dia d'avui, segons ha reconegut el propi Josep Maria Tarragó.

La Generalitat és un dels principals creditors de Ficosa, després que el 2009 concedís a l'empresa un crèdit de 50 milions d'euros a través de l'Institut Català de Finances (ICF). "Va ser un crèdit vital perquè la situació, degut a la caiguda del mercat, era crítica", ha dit Jordi Tarragó.

Tot i que el Govern s'han mantingut al marge de tot el conflicte, els Tarragó han assegurat que "té força" per influir arribat el cas en un canvi d'orientació en la gestió de l'empresa.

Durant uns mesos, la Generalitat va col·locar dos consellers al consell de Ficosa fent ús d'aquest participació que permetia el crèdit de l'ICF, però fa pocs mesos va retirar-los, ha explicat l'ex vicepresident del grup.

stats