Economia 19/12/2014

Telefónica no haurà de cedir la seva fibra als rivals a Barcelona i altres grans ciutats

La CNMC obre una fase de consultes per definir la futura regulació de la banda ampla

Dani Sánchez Ugart
3 min

BarcelonaTelefónica no haurà de compartir la seva infraestructura de fibra amb els rivals a 9 grans ciutats espanyoles, entre les quals Badalona i Barcelona, i podrà competir en igualtat de condicions que la resta d'operadors presents en aquests municipis, segons la proposta de regulació que ha publicat aquest divendres la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència. A la resta d'Espanya, l'exmonopoli estatal, que fins ara només tenia obligació de compartir la seva infraestructura per a connexions més lentes de 30 Mbps, sí que haurà d'oferir un servei d'accés per a altres operadors, que podran connectar-se a la seva xarxa i oferir els mateixos serveis que la companyia, i, com a mínim, al mateix preu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nova regulació ha de substituir, l'actual, del 2009, però arriba amb tres anys de retard, en els quals l'exmonopoli no tenia obligacions àmplies en el segment de fibra. A partir d'ara, la CNMC escoltarà les propostes dels operadors, i preveu tancar la nova regulació en un període de set o vuit mesos, tot i que tot plegat està pendent de l'aprovació final de la Comissió Europea.

La CNMC ha decidit deixar fora aquests nou municipis (a més de Barcelona i Badalona, Madrid, València, Sevilla, Alacalá de Henares, Coslada i Móstoles), perquè considera que en aquests ja hi ha prou competència, amb la presència de tres operadors, amb una cobertura de com a mínim el 20%. En conjunt, aquestes ciutats representen el 16% de la població espanyola, segons els càlculs de l'organisme, i en elles no s'eliminen les obligacions amb fibra que fins ara tenia Telefónica i que passaven per compartir els verticals d'accés als edificis i altres infraestructures.

A la resta de l'Estat, es crea una nova obligació per a Telefónica, que haurà de cedir el servei majorista a les centrals de les ciutats per a fibra (fins ara no tenia aquesta obligació), però en lloc que la CNMC marqui el preu orientat a costos com passa en l'ADSL amb cable de coure (és a dir, fent que Telefónica no pugui guanyar diners per aquest servei minorista), ara es farà un "test de replicabilitat", que consisteix a assegurar que la competència pugui, com a mínim, oferir el mateix preu als consumidors finals que l'exmonopoli. La resta d'obligacions, relatives a l'accés ADSL amb coure es mantenen.

Pel que fa al mercat indirecte (aquell en què els competidors lloguen l'accés a Telefónica des de la central provincial, i no des de les locals, i que ofereix menys possibilitats per diferenciar l'oferta des d'un punt de vista comercial), la CNMC proposa crear, de nou, dues zones: una rural, on no hi ha competència, i una altra urbana, amb el 56% dels accessos, on sí que hi ha competència. En la segona, Telefónica no tindria obligacions d'oferir accés indirecte de fibra òptica, mentre que a la primera s'elimina el límit de 30Mbps que existia fins ara. Aquest tipus d'accés està en desús, i la majoria d'operadors prefeireixen competir amb la primera modalitat, a les centrals de les ciutats, perquè tenen més marge per comercialitzar els seus productes de manera diferenciada a Telefónica.

Per últim, es regula també el mercat empresarial, inèdita fins ara, segons la qual Telefónica tindrà l'obligaciód e comunicar les seves ofertes rellevants a grans empreses, que s'hauran de sotmetre a un test de replicabilitat, per comprovar si la competència pot oferir els mateixos preus, i si no és així, se li imposaran regulacions, o es paralitzaran les ofertes. .

stats