Economia 08/08/2012

Telefónica s'adjudica el contracte de telecomunicacions més important de la Generalitat

La companyia construirà xarxa de fibra òptica per tot el territori català i la Generalitat li contractarà la connexió a internet durant deu anys

Efe / Ara
3 min

BarcelonaLa companyia Telefónica s'ha adjudicat el gruix del contracte del nou model de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) corresponent a connectivitat i telecomunicacions, el més important dels quatre que ha tret a concurs la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El diàleg competitiu de connectivitat i telecomunicacions es divideix en nou contractes, amb una durada de deu anys, i compta amb un pressupost màxim de licitació de 634,63 milions d'euros.

En concret, Telefónica ha sigut l'adjudicatària de quatre d'aquests nou contractes: el de connectivitat (pressupost màxim de licitació de 400 milions d'euros), el de telefonia fixa (48 milions d'euros), el de numeració especial (1,42 milions) i el de banda ampla rural (el màxim de licitació era 0 euros, només incloïa el compromís de mantenir el servei).

La Generalitat, per tant, ha assignat a Telefónica contractes per valor de més del 70% del pressupost màxim de licitació.

Per la seva banda, la companyia Vodafone s'ha adjudicat el contracte referent a mobilitat, mentre que Colt Technology ha aconseguit el de nus de comunicació i xarxa d'àrea local (LAN), i T-Systems ITC Iberia, el de gestió de LAN.

El lot corresponent a difusió i transport audiovisual no ha sigut adjudicat, ja que l'únic oferent –Abertis– no complia els requisits exigits, mentre que el contracte de torres de comunicació ha quedat desert, perquè la Generalitat no ha rebut cap oferta.

"Caldrà estudiar la millor manera de licitació dels concursos que han quedat deserts", ha dit el director gerent del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), Jordi Escalé, que ha assegurat que, malgrat aquest contratemps, el servei públic es mantindrà amb normalitat.

El consell d'administració del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) ha aprovat avui l'adjudicació de set dels nou contractes corresponents a connectivitat i telecomunicacions, cosa que permetrà reduir en una mitjana del 25% el cost actual dels serveis.

Així ho han destacat el secretari general d'Empresa i Ocupació, Enric Colet, i el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich.

El nou contracte de mobilitat, ha explicat Colet, comportarà un estalvi del 50% en la factura dels mòbils de la Generalitat, mentre que gràcies al nou model la factura en telefonia fixa es reduirà en més d'un 35%.

Vodafone s'encarregarà a partir d'ara de prestar el servei de mòbils del govern català, cosa que fins ara feia Telefónica, mentre que aquesta companyia substituirà Orange com a prestadora de la telefonia fixa.

Xarxa de fibra òptica per a tot Catalunya

Dels nou contractes d'aquest diàleg competitiu, el de més quantia és el de connectivitat, que amb un pressupost màxim de licitació de 400 milions també s'ha adjudicat Telefónica.

Aquest contracte, pel qual Telefónica subministrarà la connexió a internet de tots els departaments de la Generalitat, implica que l'empresa dotarà Catalunya d'una xarxa de fibra òptica que arribarà al 80% dels municipis i que connectarà també les escoles, els centres de salut, els centres d'investigació i els polígons industrials.

Aquesta xarxa, que estarà desplegada en un termini de tres anys, estarà a més disponible en manera majorista per a la resta d'operadors a uns preus regulats, per facilitar l'arribada al màxim de territori possible per a usos privats.

Una "empresa amb NIF català" creada per Telefónica gestionarà aquesta xarxa, que comptarà amb més de 80.000 quilòmetres de fibra òptica a una velocitat de connexió de 100 megabits per segon com a mínim, cosa que suposarà una inversió en xarxa de 677 milions d'euros, que anirà a càrrec de l'empresa.

Telefónica també ha aconseguit part dels altres dos contractes del nou model TIC que va adjudicar al mes de juliol passat la Generalitat: el de provisió i manteniment d'aplicacions i el de provisió del lloc de treball i suport a l'usuari.

Al mes de setembre vinent està previst que el CTTI faci pública l'adjudicació de l'últim dels quatre contractes de telecomunicacions, el corresponent a centres de processament de dades.

stats