Economia 11/02/2016

Empreses i treballadors acorden limitar les subcontractacions dels tècnics de Telefónica

Les deu companyies amb què la multinacional té externalitzat el servei d'instal·lacions han signat un acord amb els sindicats per aturar la subcontractació en cadena 

Júlia Manresa
3 min
L’Ajuntament pregunta a Movistar per les condicions dels tècnics

Barcelona"Era impensable que se signés un acord com aquest, és molt favorable als treballadors", explica Julio Nieto, secretari general d'Ademi, la patronal que agrupa les empreses instal·ladores de serveis de telecomunicacions. Nieto fa aquestes declaracions a l'ARA després que les deu empreses que Telefónica subcontracta per fer les instal·lacions dels serveis de telefonia de Movistar hagin signat aquest dijous un acord amb els sindicats que els impedeix subcontractar més d'un 30% dels serveis tècnics de muntatge i manteniment de les instal·lacions de Telefónica Movistar. L'acord s'ha signat aquest matí, quan falten pocs dies per a la propera edició del Mobile World Congress de Barcelona i després d'un any de negociacions, i compleix amb gairebé totes les reclamacions que van portar centenars de tècnics de Movistar a la vaga indefinida i a ocupar la seu del Mobile World Center (MWC) al Portal de l'Àngel de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El juliol de l'any passat, centenars de tècnics subcontractats de Movistar van aconseguir que es fes ressò de la seva situació laboral precària ocupant durant tres dies aquest local de plaça Catalunya, però també gràcies al suport públic de polítics com l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Els treballadors denunciaven que les deu empreses que Telefónica subcontracta per fer els seveis tècnics d'instal·lació dels serveis de telefonia i fibra òptica de Movistar a les llars de tot l'Estat subcontracten al seu torn la majoria de treballadors com a autònoms. Aquesta cadena de subcontractacions implicava, segons les denúncies dels treballadors, jornades laborals eternes i de set dies a la setmana per arribar a aconseguir un salari digne que es comptabilitzava per punts, i que l'empresa no els reconegués com els seus treballadors i, per tant, no tinguessin garantida cap mena de protecció social ni assegurança.

Ara, segons un portaveu sindical, l'acord signat aquest dijous implica principalment tres millores per a un conjunt d'uns 20.000 empleats a tot l'Estat, segons els treballadors, i uns 16.000 segons la patronal, que reconeix que com que el nivell de subcontractes és elevat és difícil saber el nombre exacte d'afectats. A Catalunya serien uns 8.000.

  • La regulació del sector. Els treballadors passen a estar sota el paraigua del conveni del metall provincial, que estableix uns mínims salarials i l'obligació del compliment de cada acord provincial. En el cas de Barcelona, aquest conveni estableix un salari mínim d'uns 1.500 euros. A més, les contractes només podran subcontractar un 30% de la força de treball, quan fins ara la proporció arribava fins al 70%.
  • Una regulació de la seva jornada laboral. Fins ara les hores treballades venien marcades per uns mínims de productivitat. A partir d'ara els empleats han de treballar de dilluns a divendres.
  • La millora del sistema de retribució per punts. Cada instal·lació o servei suposa uns punts que els estableix el salari, els treballadors expliquen que amb l'acord cobraran un 6% més per cada punt.

Segons fonts sindicals, Telefónica ha pressionat perquè se signés l'acord i, de fet, la patronal reconeix que la multinacional hi ha tingut un paper clau i que els treballadors han "jugat molt bé les seves cartes per acabar signant un acord que no ens pensàvem que s'assoliria", afirma Nieto. Telefónica ja va desvincular-se des dels inicis d'aquest conflicte, al·legant que no es tractava dels seus treballadors sinó de treballadors de les empreses que ella subcontracta. Tot i això, el servei de muntatge, instal·lació i manteniment de telefonia a les llars que contracten Movistar és un servei clau que la companyia presidida per César Alierta ha de garantir.

Les contractes de Movistar

Ademi és la patronal que agrupa les Empreses d'Enginyeria, Muntatges, Manteniments i Serveis Industrials i compta amb 40 empreses associades. Les empreses contractades per Movistar per fer aquests serveis són deu, algunes de conegudes com ara Elecnor, que va tancar l'any 2015 amb 48 milions d'euros de beneficis i pionera en serveis de satèl·lit; Cobra, del grup ACS, del president del Reial Madrid, Florentino Pérez; Dominion, filial de CIE Automotive, que ahir va presentar oferta per la catalana Abantia, en concurs de creditors, o Abentel, filial d'Abengoa, protagonista de la suspensió de pagaments més gran d'Espanya. A més, també han estat a la taula de negociació Cotroni, Comfica, Montelnor, Itete, Teleco i Liteyca.

stats