ECONOMIA
Economia 09/03/2013

'The Economist' destaca que Espanya segueix els passos d'Alemanya per guanyar competitivitat

Malgrat el nivell d'atur, l'augment d'impostos, la reestructuració bancària i la caiguda del consum, l'economia espanyola ha aconseguit reduir els costos laborals i augmentar les exportacions

Ara
1 min
DISTÀNCIA 
 Merkel va defensar ahir les mesures econòmiques de Rajoy però no es va comprometre a ajudar Espanya a tornar al creixement.

BarcelonaLa situació espanyola actual és similar a la que hi havia a Alemanya el 2003. Fa 10 anys, el canceller Gerhard Schroder va protagonitzar una sèrie de reformes per convertir el que era el "malalt europeu" en l'economia més forta. Així ho explica aquesta setmana 'The Economist', que valora les reformes que ha iniciat el govern de Mariano Rajoy, "en menys temps" del que va utilitzar Schroder.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i la contracció del PIB de l'any passat, l'elevat nivell de desocupació i les retallades instaurades, "els esforços del govern espanyol per flexibilitzar les relacions laborals i reduir la despesa pública van cap un miracle d'estil alemany", assegura 'The Economist'. Tot i amb això, el setmanari fa un llistat de les diferències entre ambdós països. La principal es centra en que la recuperació alemanya es va basar en una reducció d'impostos, mentre que Rajoy ha fet just al contrari, els ha apujat. Això ha provocat uns nivells d'austeritat i de caiguda del consum.

La reordenació del sistema bancari és un problema afegit, perquè escanya el finançament empresarial. Així doncs, les exportacions s'han convertit en l'únic motor d'estabilització econòmica, però a nivells intern, mentre el PIB no creixi a un nivell de l'1,5% no es crearan llocs de treball.

stats