Economia 20/06/2012

El Tresor ja paga més que la Generalitat per emetre deute

El Tresor espanyol va col·locar ahir 3.039 milions d'euros en lletres a 12 i 18 mesos a un interès superior al 5%, el preu més elevat des de la creació de l'euro. Més elevat que el dels últims bons catalans.

Ignasi Pujol
2 min
El Tresor ja paga més que la Generalitat per emetre deute

BARCELONA.El tresor públic espanyol va assolir ahir el seu objectiu i va col·locar 3.039 milions d'euros en lletres a 12 i 18 anys, però a un interès de més del 5%, el preu més elevat des de la creació de l'euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la primera emissió de deute després de l'anunci del rescat del sistema financer, Espanya va vendre 2.400 milions en lletres a un any amb una rendibilitat del 5,2%, un 67% superior al que va pagar al maig i el mateix que va oferir al novembre, quan va haver d'elevar l'interès al nivell més alt des de l'any 2000. El Tresor va adjudicar lletres a 18 mesos per valor de 639 milions a un interès del 5,35%, amb una pujada del 57% respecte a l'emissió del mes passat. Es tracta del preu més alt des de l'any 1997.

No obstant, el ministeri d'Economia va destacar la demanda sobre el deute espanyol (de 2,16 vegades en el cas de les lletres a un any i de 4,42 per a les lletres a 18 mesos, és a dir, en total es van sol·licitar més de 8.000 milions d'euros) i el fet que el cost mitjà de les emissions de deute públic el 31 de maig era del 3,09%.

Es dóna la circumstància que el preu pagat ahir pel Tresor espanyol als inversors és superior al que va oferir la Generalitat en l'última emissió de bons patriòtics .

El Govern va culminar el 25 d'abril una col·locació de 2.307 milions en bons a un i dos anys a un interès del 4,5% i el 5%, respectivament (al qual s'havia de sumar la comissió bancària, d'entre l'1,8% i el 2,2%). Es dóna així la paradoxa que Catalunya, una de les principals reivindicadores dels hispanobons -un instrument de mutualització del deute per reduir els interessos del deute autonòmic-, ja ha aconseguit finançament més barat que l'Estat.

El govern espanyol explora noves fórmules per emetre deute d'una manera més barata, com realitzar col·locacions a través de Loteries i Apostes de l'Estat, segons va publicar ahir Expansión , que va informar d'emissions per valor de 6.000 milions d'euros a través d'aquesta societat pública.

La prima de risc es relaxa

La prima de risc, el diferencial entre el bo alemany i l'espanyol a deu anys, va tancar ahir a 551 punts, 23 menys que el dia anterior. El bo espanyol a deu anys va tancar amb un interès del 7,04%. El portaveu econòmic de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj, va admetre en declaracions a Abc Punto Radio que "aquesta pressió dels mercats no és suportable a llarg termini".

Els Verds, el segon partit de l'oposició a Alemanya, van instar la cancellera, Angela Merkel, a prendre mesures urgents contra els interessos creixents del deute espanyol.

La borsa espanyola va registrar ahir un increment del 2,67%, fins als 6.694 punts.

stats