Economia 10/06/2011

UP veu "inacceptable" que l'Estat no demandi a Alemanya per les pèrdues derivades de la crisi del cogombre

El sindicat vol que el govern espanyol exigeixi responsabilitats

Acn
2 min

LleidaUnió de Pagesos considera "inacceptable" que el govern de l'Estat hagi renunciat a demandar les autoritats alemanyes per les "importants pèrdues econòmiques" que han comportat les seves acusacions contra productes hortofructícoles estatals en la crisi del cogombre, que n'han perjudicat l'exportació, tot i deixar la porta oberta als productors per plantejar demandes davant els tribunals alemanys. A la vegada, l'organització agrària ha alertat que com a conseqüència de la crisi, bona part de la producció catalana de temporada, com la mongeta verda, destinada als mercats europeus, ja s'està començant a destruir després d'haver estat rebutjada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sindicat considera que el govern espanyol havia d'exigir responsabilitats a les autoritats alemanyes tenint en compte que des que va començar la crisi les exportacions hortofructícoles han caigut pràcticament en la seva totalitat i que existeix el risc que es produeixin desviacions de mercat cap a altres països si continua la davallada.

El sindicat veu "suficient" el compromís del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) de llençar una campanya estatal per reactivar el consum hortofructícola com a compensació pels danys i perjudicis soferts i que encara estan sofrint els productors.

Altrament, UP ha encoratjat el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a mantenir-se ferm en la seva postura d'exigir responsabilitats a les autoritats alemanyes si no s'aconsegueixen unes compensacions dignes per als productors catalans. Unió de Pagesos ha celebrat que el conseller dissenteixi del MARM, en la mateixa línia mantinguda pel sindicat des del començament de la crisi per tal de reparar unes pèrdues econòmiques encara incalculables. Unió de Pagesos ja va demanar el passat 1 de juny a Pelegrí que el Govern posés un servei jurídic a disposició de les explotacions i empreses afectades per aquesta crisi, o bé que es fes càrrec de les despeses per articular les denúncies a les autoritats alemanyes i per demanar indemnitzacions per les pèrdues generades.

Segons l'organització agrària, el gabinet tècnic del departament es va comprometre en aquella reunió mantinguda a principis de juny a valorar la repercussió de la crisi sobre els mercats de productes hortofructícoles, que hauria de considerar la caiguda de preus per excés d'oferta, la retracció del consum o el bloqueig a l'exportació entre d'altres aspectes.

Així mateix, Unió de Pagesos també ha lamentat la "falta de fermesa" per part de la Unió Europea a l'hora de fixar la quantia de les indemnitzacions, en 150 milions d'euros en una primera valoració i en 210 en la segona, "xifres que segueixen sent del tot insuficients per cobrir les importants pèrdues que han patit els productors".

El sindicat també considera "inacceptable" la proposta de la Comissió Europea d'articular un mecanisme de retirada de producció mitjançant el pressupost de les organitzacions de productors d'horta, ja que "a Catalunya no n'existeixen i per tant aquest sistema no serveix per indemnitzar els productors catalans".

Unió de Pagesos, juntament amb l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya i la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat ja van denunciar aquesta setmana l'actuació de les administracions per la seva gestió de la crisi del cogombre, en considerar que Alemanya es va saltar els protocols sanitaris europeus, mentre les autoritats comunitàries i estatals no van donar una resposta adequada.

stats