Economia 14/07/2012

Ulleres graduades, material sanitari, compra d'habitatge o museus entren en l'IVA del 10%

El Butlletí Oficial de l'Estat publica aquest dissabte el paquet de mesures anunciat ahir pel govern espanyol

Efe
2 min

MadridLes ulleres graduades, les lents de contacte, el material sanitari, la compra d'habitatge, el transport de viatgers, els serveis d'hostaleria, els de neteja de vies públiques i l'entrada a biblioteques o museus, són alguns dels productes que a partir de l'1 de setembre tindran un IVA del 10%. Així es recull en el Reial decret llei 20/2012 "de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat", que divendres va aprovar el Govern i que aquest dissabte publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En matèria fiscal, es fixa que a partir de l'1 de setembre el tipus general passa de l'actual 18 al 21% i el reduït del 8 al 10%, mentre que es manté el superreduït en el 4%.

En el nou tipus reduït també estaran inclosos les activitats d'explotacions agrícoles, forestals o ramaderes, l'entrada a arxius i centres de documentació, galeries d'art o pinacoteques, els espectacles esportius, les exposicions i fires de caràcter comercial.

Les execucions d'obra o renovació i reparació en edificis o parts també pagaran el 10%.

En el tipus del 4% es queden el pa, les farines panificables, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals.

També estan inclosos els llibres, diaris o revistes que no continguin únicament o fonamentalment publicitat, així com els elements complementaris que es lliurin amb ells a preu únic.

Els medicaments per a ús humà, així com les substàncies medicinals, formes galèniques i productes intermedis, susceptibles de ser utilitzats "habitualment i idònia" i els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda també es gravaran al 4%.

Completen l'epígraf les pròtesis, ortesis i implants interns per a persones amb minusvalidesa, els habitatges de protecció oficial de règim especial o de promoció pública, els serveis de teleassistència.

Passen al nou tipus general (del 21%) activitats com cadenes de perruqueria i estètica, discoteques, serveis funeraris i espectacles, segons va explicar ahir el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

D'altra banda, el reial-decret llei inclou la supressió de la paga de Nadal per als funcionaris, la desgravació per compra d'habitatge, la reducció del nombre de regidors o l'enduriment del cobrament de la prestació per desocupació per incentivar entre els aturats la recerca d'un lloc de treball, entre altres mesures.

Segons el Reial decret llei, amb aquestes mesures es dóna compliment a bona part de les recomanacions específiques formulades pel Consell Europeu a Espanya al mes de juny.

Aquestes recomanacions es centraven en l'ampliació de les principals bases impositives, l'eliminació de desgravacions i exempcions i la substitució parcial de la imposició sobre el treball per imposició indirecta.

De l'augment de la imposició indirecta sobre el consum s'afirma que "reequilibra" la composició d'una figura "infradesarrollada" en comparació amb els socis de la Unió Europea.

També es destaca en la norma que la reducció de la despesa ha estat el criteri principal entorn del que ha "gravitat" el disseny de les mesures.

Així, la seva incidència la suporten "especialment aquelles despeses més supèrflues o amb efectes més febles sobre els incentius dels agents econòmics"

stats