Economia 06/06/2011

Unanimitat al Congrés per evitar el tancament de la planta de Derbi a Martorelles

Tots els grups demanen a l'Estat que faci de mediador amb Piaggio i si cal busqui nous inversors

Acn
2 min

MadridTots els grups del Congrés donaran suport aquest dimarts a una proposició no de Llei del diputat del PSC Roman Ruiz que demana a l'Estat que actuï conjuntament amb la Generalitat com a mediador amb la multinacional Piaggio perquè "es replantegi la decisió de tancar la plana de Derbi a Martorelles", al Vallès Oriental. La iniciativa dels socialistes catalans ha obtingut el vist i plau de la resta de formacions que han estampat la seva signatura al document que es debatrà al Ple de la cambra baixa. El text també reclama al govern espanyol que faci "totes les accions necessàries" per evitar el tancament, i si cal fins i tot busqui nous inversors i posi en marxa un pla com el del sector de l'automòbil. A principis de març la multinacional italiana Piaggio va anunciar que traslladaria la producció de Derbi de Martorelles a les plantes italianes del grup, una decisió que afecta 200 treballadors i que ha causat indignació perquè la planta de Martorelles ha obtingut beneficis al compte de resultats dels últims exercicis i és una de les fàbriques més eficients i competitives de Piaggio.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'exposició de motius la iniciativa recorda que Derbi és una de les marques emblemàtiques i amb més tradició al sector de la motocicleta a Catalunya, i que al 2010 la planta de Martorelles va aconseguir reduir un 11% els seus costos de producció per unitat. A més, el cost de la mà d'obra directa i indirecta de la fàbrica catalana és més baix que el de la resta de plantes del grup a Itàlia i per tant "no hi ha raons objectives per acceptar la deslocalització de la producció de Derbi".

El diputat del PSC Roman Ruiz ha assegurat en declaracions a l'ACN que les administracions públiques han d'actuar per evitar casos com aquest en què es pretén tancar una fàbrica amb un balanç net de beneficis. En aquest cas, a més, considera que cal actuar "ràpid" perquè Piaggio ja ha presentat un ERO que encara no ha estat acceptat per la Generalitat però que està al damunt de la taula.

Segons Ruiz, cal evitar que Derbi desaparegui del mapa industrial català només per una decisió empresarial. L'executiu, ha afirmat, ha de fer de mediador amb Piaggio i, si cal, dur a terme les actuacions com, per exemple, buscar inversors per garantir-ne la continuïtat. També amb un pla d'ajudes equiparable al que es va posar en marxa per al sector de l'automòbil.

El text que s'aprovarà al Congrés consta de tres punts: el primer insta el govern espanyol a "actuar conjuntament amb la Generalitat com a mediador amb la multinacional Piaggio perquè es replantegi la decisió de tancar la planta de Derbi de Martorelles amb l'objectiu de garantir la continuïtat de l'activitat productiva i el manteniment dels llocs de treball".

El segon punt demana al govern espanyol que dugui a terme "totes les actuacions necessàries, com la recerca de nous inversors, per garantir la continuïtat de la marca Derbi com una de les marques de referència de la indústria de la motocicleta de Catalunya".

El tercer i últim punt reclama a l'Estat que "treballi de forma coordinada i compartida amb el govern de la Generalitat de Catalunya i que garanteixi la continuïtat del sector de la moto a Catalunya, tal com va fer amb el sector de l'automòbil".

stats