Economia 24/05/2012

Rajoy no arrenca cap compromís dels socis europeus per a una intervenció "urgent" del BCE

La cimera informal acaba de matinada sense grans avenços. Hollande i Merkel certifiquen la seva divisió sobre els eurobons

Laia Forès
1 min

Brussel·lesEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a demanar aquesta matinada al Banc Central Europeu (BCE) que actuï per rebaixar la pressió dels mercats sobre el deute espanyol comprant bons, una mesura que ha considerat "urgent". "Si els deutes públics no es poden sostenir, tenim un problema, però és una decisió del Banc Central Europeu que ja ha pres en alguna ocasió", ha assegurat Rajoy en unes declaracions que ha fet en acabar la cimera informal de la Unió Europea que s'ha celebrat a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La cimera, la primera en què participava el president de França, François Hollande, ha servit per constatar les profundes divergències que hi ha entre Hollande i la cancellera alemanya, Angela Merkel, sobre l'estratègia per sortir de la crisi. Mentre Hollande defensa els eurobons –tot i que admet que és una solució a llarg termini–, Merkel ha deixat clar que no és una mesura que serveixi per generar creixement i que la normativa comunitària prohibeix als Estats membres emetre deute de forma comuna.

La reunió ha acabat sense acords. De fet, només s'esperava que servís per preparar la cimera del creixement que se celebrarà a finals de juny, quan ja es coneguin els resultats electorals de Grècia. Els Vint-i-set han reiterat que volen que el país hel·lè no abandoni l'euro i han demanat als ciutadans grecs, sense dir-ho explícitament, que votin els partits que defensen que Grècia es quedi dins de l'eurozona.

L'únic que han acordat els socis europeus és "passar a una nova etapa" de la moneda única amb una integració econòmica més estreta, segons ha explicat el president del Consell de la UE, Herman van Rompuy.

stats