Economia 01/04/2015

El Vaticà acorda aixecar el secret bancari amb Itàlia

La Santa Seu facilitarà l'intercanvi d'informació financera des de 2009 i la possibilitat de repatriació de capitals

1 min
DE NOU, EN ENTREDIT Les filtracions publicades al llibre Sua Santità treuen de nou alguns dels draps bruts del pontífex, però sobretot assenyalen el seu número dos, el cardenal Tarcisio Bertone, que fa i desfà a la Santa Seu sense consultar la cúpula vaticana, segons revelen les cartes de Benet XVI. Mentrestant, però, el Papa continua amb la seva agenda diària de benediccions.

La Santa Seu i Itàlia han signat un acord en matèria fiscal que aixeca el secret bancari i facilita l'intercanvi automàtic d'informació financera des de 2009 i la possibilitat de repatriació de capitals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal i com el Vaticà ha informat aquest dimecres al seu diari oficial, L'Osservatore Romano, es tracta del primer acord d'aquest tipus que signa l'estat pontifici. Aquest conveni bilateral entre els dos estats va en la direcció del protocol marcat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que té com a objectiu reduir el nombre de paradisos fiscals a nivell internacional a través de la major cooperació administrativa i la plena transparència en matèria fiscal. A més, és un pas decisiu després dels escàndols d'ocultació de capitals i blanqueig que van esquitxar l'Institut d'Obres Religioses (IOR), conegut com el banc del Vaticà i que va donar lloc a una àmplia reforma que va començar el papa Benet XVI i que continua el seu successor Francesc.

L'acord preveu que les rentes financeres de les persones físiques i jurídiques amb comptes a l'IOR hagin de pagar impostos a Itàlia a partir de la declaració de 2014. D'aquesta manera, a més, amb aquest acord Itàlia no haurà de recórrer a rogatòries per obtenir informació sobre els dipòsits i captacions econòmiques dels comptes vinculats a la Santa Seu.

És el quart acord d'aquest tipus que Itàlia signa després de fer-ho amb països com Suïssa, Liechtenstein o el Principat de Mònaco per superar el secret bancari i lluitar contra l'evasió fiscal.

stats