TRANSPORTS
Economia 24/01/2012

Viatjar en cotxe és un 57% més car que fa tres anys

Un desplaçament de cent quilòmetres és ara tres euros més car que el 2009, segons la federació de consumidors FUCI

Efe
2 min

MadridLa Federació d'Usuaris-Consumidors Independents (FUCI) ha calculat que l'augment del preu dels carburants registrat en els últims tres anys ha encarit un 57% el cost de cada viatge.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat explica que, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el litre de gasolina i de gasoil costa actualment 1,36 euros, davant els 0,87 del gener del 2009, fet que suposa un encariment del 57% en tres anys.

A més, FUCI ha calculat que fer un viatge de cent quilòmetres en cotxe, amb un consum mitjà de sis litres, és ara tres euros més car que el 2009.

El president de FUCI, Gustavo Samayoa, ha qualificat d'"inadmissibles" les constants alces del preu dels carburants "perquè suposen un esforç econòmic extra per a milions de famílies", que ja estan "ofegades" per la conjuntura econòmica actual.

Aquests increments, ha afegit, "ofegaran les rendes baixes, perjudicaran molt les mitjanes i llastaran qualsevol indici de recuperació econòmica".

A més, ha augurat que l'increment dels carburants donarà lloc a una escalada de preus d'altres serveis com la producció, el transport o la distribució dels béns de consum.

Davant aquesta situació ha destacat la importància de la "transparència" en la fixació de preus a les gasolineres i ha indicat que "els espanyols han de saber que els impostos representen gairebé el 50% del cost total del preu dels carburants".

El president de FUCI ha considerat important que els ciutadans "siguin conscients de la importància de dura a terme una conducció eficient" per reduir la despesa en combustible i ha instat els consumidors a utilitzar el transport públic i a compartir el cotxe amb altres conductors.

A més, la federació ha elaborat un decàleg amb deu consells que poden reduir la factura de combustible fins a un 20%.

Així, proposen engegar el vehicle sense accelerar, mantenir el motor al ralentí al mínim de temps possible, conduir amb marxes llargues i a baixes revolucions, vigilar la pressió dels pneumàtics, apagar el motor en parades prolongades, no abusar de l'aire condicionat, evitar les finestretes completament abaixades o el sostre obert, no sobrecarregar el cotxe, revisar l'automòbil periòdicament i triar les rutes menys congestionades.

stats