Economia 25/06/2012

Xipre demana el rescat europeu

El govern de Nicosia demana ajuda a la Unió Europea per recapitalitzar els seus bancs, molt exposats a l'economia grega.

Reuters
1 min

BarcelonaXipre necessitarà un rescat europeu per poder recapitalitzar la seva banca. Després d'una reunió d'emergència celebrada avui, el govern de Nicosia ha anunciat en un comunicat que demanarà ajuda de la Unió Europea per "contenir els riscos per a l'economia xipriota, especialment aquells derivats de la situació del sector financer, degut a la seva gran exposició a l'economia grega".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern xipriota ha adoptat la decisió poc després que l'agència de qualificació Fitch rebaixés els seus bons al nivell de bo porqueria, degut a l'altíssima exposició del seu sector bancari als bons grecs, que ja han patit una quitança del 70%.

En el comunicat, el govern de Nicosia es limita a anunciar que demanarà assistència del Fons Europeu d'Estabilitat Financera i del futur Mecanisme Europeu d'Estabilitat sense especificar cap quantitat. Com a mínim, Nicosia demanarà uns 1.800 milions d'euros, un 10% del seu PIB, els que la segona entitat financera del país, el Banc Popular de Xipre, necessita abans dels 30 de juny per complir els criteris de capital mínim de l'Autoritat Bancària Europea. Tot i això, l'informe de Fitch xifra en gairebé una quarta part del PIB nacional les necessitats de capital dels bancs, l'equivalent a uns 4.000 milions d'euros.

Xipre va tancar l'any 2011 amb un dèficit del 7,4% i un creixement del 0,3%. A l'abril, l'atur era només del 10,1% tot i que havia pujat amb força des del 7,1% que hi havia fa un any.

stats