Economia 20/04/2012

El govern espanyol limitarà la importació de biodièsel argentí

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría diu que la nacionalització d'YPF anirà “en contra” dels “interessos i la reputació” de l'Argentina, “que queda seriosament malmesa”

Joan Faus
2 min

MadridEl govern espanyol prendrà mesures contra les importacions de biodièsel argentí com a resposta a la decisió de Buenos Aires d'expropiar un 51% del capital de la petroliera YPF, controlada en un 57% per l'espanyola Repsol, segons ha anunciat avui la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, Sáenz de Santamaría ha dit que el govern ha aprovat avui un decret llei que entrarà en vigor demà que assigna quotes de producció de biodièsel a les plantes espanyoles, fet que limitarà l'entrada del biodièsel argentí. Ha assegurat que el decret "té l'objectiu de donar suport a les operacions de refinació de les empreses espanyoles i comunitàries, i busca aconseguir una situació adequada per poder oferir el biodièsel en condicions competitives".

L'anterior executiu ja va preparar una norma similar que no es va arribar a aplicar i que buscava frenar la competència deslleial, principalment de l'Argentina, que té un sistema aranzelari que fa que el biodièsel importat resulti més barat que la soja, que és la matèria primera amb què es produeix el biocarburant.

Espanya va rebre el 2011 gairebé una quarta part de les exportacions argentines de biodièsel, segons la Cambra Argentina d'Energies Renovables (Cader).

D'altra banda, la vicepresidenta ha dit que el govern "volgut “agrair l'enorme suport internacional” de la Unió Europea, els Estats Units, Iberoamèrica i diferents organismes internacionals.

Ha dit que amb la expropiació d'YPF “qui es veu afectada és la seguretat internacional i els països que compleixen” i ha assegurat que la decisió anirà “en contra” dels “interessos i la reputació” de l'Argentina, “que queda seriosament malmesa”. En aquest sentit, ha dit que l'Argentina té 49 demandes al tribunal d'arbitratge del Banc Mundial (Ciadi), 25 de les quals estan pendents, mentre que Espanya en té dues. “Els incompliments de l'Argentina són bastant generalitzats”, ha afegit.

La vicepresidenta també ha agraït la demanda que ha fet avui el Parlament europeu a la Unió Europea perquè suspengui parcialment els avantatges aranzelaris que concedeix a l'Argentina, com a resposta a la nacionalització d'YPF.

Espanya va importar l'any passat béns argentins per valor de 2.096 milions d'euros, dels quals 706 milions van ser en biocombustibles. I va exportar-ne 1.003 milions.

Espanya és el cinquè importador mundial de productes argentins i el primer de biocombustibles.

stats