ECONOMIA
Economia 17/04/2012

El govern espanyol es reuneix amb l'ambaixador argentí i avança represàlies "diplomàtiques, comercials, industrials i energètiques"

L'executiu ha traslladat al diplomàtic el malestar per l'expropiació d'YPF, filial de Repsol. Gallardón diu que l'Argentina deixarà de tenir un "tracte preferent"

Efe
2 min

MadridEl ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha donat més detalls de les represàlies del govern espanyol a l'Argentina per l'expropiació d'YPF, filial de Repsol. En declaracions a RNE, el ministre ha insistit que la decisió del govern argentí "no és sèria" i ha avançat mesures "diplomàtiques, comercials, industrials i energètiques".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Més tard, en declaracions als mitjans de comunicació abans d'entrar al consell espanyol de Turisme, Soria ha advertit que l'expropiació estableix un precedent "molt negatiu" no només per a la resta de les empreses espanyoles que operen a Argentina sinó per les de "qualsevol país del món "que tinguin inversions en aquest país. Ara mateix, les altres empreses espanyoles amb presència a Argentina "operen amb normalitat", ha explicat Soria.

"És un precedent molt negatiu" trencar la legalitat vigent per nacionalitzar una empresa d'un altre país, ha dit Sòria, que ha confiat que això no es converteixi en una pràctica generalitzada que incideixi "encara més" en la inseguretat jurídica que es viu des d'ahir a aquest país.

De l'expropiació també n'ha parlat el ministre de Justícia. Alberto Ruiz-Gallardón ha deixat clar que la decisió del govern argentí suposarà una "modificació" en la "consideració" i el "tracte preferent" d'Espanya cap a Argentina.

Reunió amb l'ambaixador

Mentrestant, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, s'ha reunit durant mitja hora a la seu del seu departament amb l'ambaixador argentí, Carlos Bettini, per traslladar-li personalment el malestar de l'executiu amb la decisió de les autoritats del seu país d'expropiar el 51% d'YPF.

A la sortida, Bettini ha eludit fer declaracions als periodistes i, davant la pregunta de com havia anat la reunió, s'ha limitat a assenyalar: "molt bé, molt bé" .

Immediatament abans de rebre a l'ambaixador argentí, García Margallo s'ha reunit amb l'ambaixador britànic a Espanya, Giles Paxman.

Fonts d'Exteriors han explicat que aquesta entrevista amb Paxman ja estava concertada abans que es fixés la reunió amb el representant argentí.

La tensió entre el Regne Unit i Argentina ha estat notòria en les últimes setmanes amb motiu del 30 aniversari de l'inici de la guerra de les Malvines.

stats