CRISI DEL DEUTE
Economia 17/06/2012

Zapatero admet que hauria d'haver gastat menys

D.s.u.
1 min
Zapatero admet que hauria d'haver gastat menys

BARCELONA"Si haguéssim estalviat més i demanat menys préstecs a l'estranger, hauríem patit menys", va admetre ahir l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero en una entrevista a la cadena de televisió Al-Jazira.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'exdirigent socialista, que va presidir l'executiu espanyol entre el 2004 i el 2011 i que va ser l'encarregat de dissenyar la resposta espanyola als primers tres anys de la crisi, va apostar per la via de creixement com a solució per als problemes econòmics. Cal, va dir, "un paper molt actiu del Banc Central Europeu", a qui va suggerir que fes més compres de deute per transmetre calma als mercats i "allunyar" els especuladors.

Zapatero va considerar que és important tenir en compte que el creixement de l'economia durant més de dues dècades va arribar gràcies a les polítiques d'inversió, però va admetre que el fet de gastar "més del que es guanyava" va fer "més greu" la situació i va provocar que "totes les fonts de finançament" es tallessin. Va acceptar la seva "part de responsabilitat", però va assegurar que "l'estructura de l'euro no preveia la possibilitat d'una crisi del deute sobirà d'aquesta magnitud".

"Caldrà temps per superar-la", va advertir Zapatero, perquè és la pitjor crisi "des dels anys 30" i la sortida no és una qüestió "de dos anys", però va mostrar la seva "confiança" que l'economia europea i espanyola "es recuperaran".

L'expresident espanyol va considerar que cal una resposta "coordinada" entre totes les institucions europees per demostrar que "Europa és més forta que la crisi". Per això, va considerar necessària una rebaixa dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu i avançar més cap a una unió política, fiscal i financera.

stats