CRISI
Economia 24/02/2011

Zapatero admet tenir part de culpa en la bombolla immobiliària

El president espanyol considera que la "màxima responsabilitat" és dels governs, però recalca que "encara que no és fàcil dir-ho, tots hi hem contribuït, també la societat"

Agències
2 min

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha reconegut avui la seva part de responsabilitat en la bombolla immobiliària i ha demanat al PP que també assumeixi la seva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president ha recordat que molts dels llocs de treball que es van crear durant els anys de bonança que van disfrutar ambdós governs "tenien els peus de fang" al estar relacionats amb el sector de la construcció. "En algun moment s'ha de dir la veritat", ha replicat Zapatero al cap de l'oposició, Mariano Rajoy.

En la seva reposta, el líder del PP s'ha limitat a evocar que l'any 2008 Zapatero va vincular el creixement de la construcció al creixement demogràfic i que va arribar a pronosticar que en dos anys el PIB espanyol estaria al mateix nivell que l'alemany.

Pel president del govern ha quedat demostrada la "laxitud financera, l'estímul del to urbanitzable i una bombolla immobiliària que havia generat una activitat excessiva en un sector poc productiu, generador molt intensiu en mà d'obra i treball, però amb peus de fang".

Ha assegurat que entén que el PP pretengui que sigui el PSOE l'únic que pateixi les conseqüències d'aquest escenari, però l'ha instat a anar més enllà perquè "sense un mínim d'anàlisi i diagnòstic de rigor no es pot proposar una solució" i "això sí que seria enganyar".

Zapatero ha considerat que la "màxima responsabilitat" és dels governs, però ha recalcat que "encara que no és fàcil dir-ho, tots hi hem contribuït, també la societat".

Més enllà del debat d'avui, el president ha defensat que el creixement "només pot venir de la innovació i del talent", i no de "tenir tot el sòl per urbanitzar" ni una facilitat de crèdit excessiva.

stats