REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 11/08/2012

Les accions de Bankia tornen a caure un 19,8%

Bankia torna a perdre valor a la borsa. Un comunicat del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) avisa que els accionistes hauran d'assumir part del cost dels ajuts que rebrà d'Europa.

Toni Garganté
2 min
Les accions de Bankia tornen a caure un 19,8%

BARCELONALa treva només ha durat tres dies. Després dels increments iniciats dimarts, quan fins i tot les accions de Bankia van recuperar la cotització per sobre de l'euro que feia setmanes que no es veia, ahir van tornar a canviar de tendència amb una forta davallada del 19,8% i van tancar la setmana a 1,21 euros per títol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un comunicat emès pel Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) va voler deixar les coses clares i va repetir que els accionistes minoritaris hauran d'absorbir part de les pèrdues i del cost de l'ajust de l'entitat, una condició que ja havia apuntat Brussel·les quan es va firmar el rescat bancari espanyol de fins a 100.000 milions d'euros el 20 de juliol. Segons la nota del FROB, "els accionistes hauran de participar en la cobertura del cost dels processos de sanejament de les entitats que necessitin ajuts públics". L'advertència de l'organisme del Banc d'Espanya es refereix a Bankia i Banc de València, les dues entitats intervingudes que cotitzen en borsa. El FROB també és el propietari de CatalunyaCaixa i Nova Galicia, però no fluctuen a borsa.

El recordatori del FROB va caure com una galleda d'aigua freda sobre el mercat, i les accions van començar a caure de manera automàtica. De fet, el comunicat pretenia refredar els ànims després de les fortes revaloritzacions de principis de setmana.

Els títols de Bankia ja van pujar dimarts, perquè els mercats ja van descomptar que l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri rebria pròximament els ajuts demanats de 19.000 milions. Però dimecres els inversors van fer servir com a excusa unes declaracions del portaveu de la Comissió Europea (CE), Olivier Bailly, que Bankia podia rebre en 15 dies els diners, tot i que va afirmar que el Banc d'Espanya encara no els havia demanat. D'aquesta manera, les accions de Bankia es van revaloritzar un 24,4%, una tendència que va seguir dijous.

Primer tram

El rescat bancari espanyol ja havia previst un primer tram d'ajuts urgents de 30.000 milions. Aquesta quantitat anirà destinada als quatre bancs que estan en mans públiques, i servirà per reduir les necessitats de liquiditat. Tot i que ja està tot pactat, el Banc d'Espanya ha de justificar els ajuts i preparar un estudi per demanar oficialment els diners del rescat, cosa que encara no ha fet. El ministeri d'Economia ha reconegut que està preparant aquests informes. D'aquesta manera, les accions de Bankia es van revaloritzar un 24,4%, una tendència que va seguir dijous.

El tram d'ajuts urgents ja està gairebé repartit, perquè als 19.000 milions que demana Bankia cal afegir-hi 5.000 milions que ha sol·licitat CatalunyaCaixa, els 6.000 milions de Nova Galicia i els 1.600 milions del Banc de València.

stats