CRISI DE L'EURO
Economia 09/07/2012

Els socis de l'euro ajornen la firma del rescat bancari espanyol

Els països de l'euro donaran avui el seu vistiplau polític al rescat bancari espanyol però la firma es deixarà per més endavant. Algunes condicions, com el venciment dels crèdits, tampoc se sabran avui.

Laia Forès
2 min
RESPONSABLES D'ECONOMIA  El ministre De Guindos amb el president de l'Eurogrup, Jean Claude Juncker.

BRUSSEL·LESTant el govern de Mariano Rajoy com els socis de l'euro volien deixar tancat en un temps rècord el rescat de la banca espanyola. La idea era que el memoràndum, el contracte per rescat, es firmés avui mateix, quan els ministres d'Economia de l'eurozona es reuneixen a Brussel·les per última vegada abans de les vacances d'estiu. Però el calendari era massa ajustat i fonts comunitàries asseguren que el document no es firmarà fins d'aquí uns dies o setmanes perquè les condicions i els detalls encara no estan del tot tancats. Els ministres es podrien tornar a trobar en una reunió extraordinària abans de finals de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la reunió d'avui, però, hi haurà un senyal de cara als mercats per intentar tapar les diferències entre alguns socis sobre la possibilitat, cada vegada més remota, que Espanya es beneficiï del rescat directe dels bancs. S'espera que hi hagi un acord polític sobre l'ajuda europea a Espanya, que pot arribar a un màxim de 100.000 milions d'euros.

Els ministres analitzaran i debatran l'esborrany del memoràndum que ha elaborat la Comissió Europea. Brussel·les fa setmanes que negocia amb el govern espanyol les condicions de l'acord, però ara cal que tots els socis de l'euro li donin també el vistiplau. En principi, el conjunt de condicions recollides en el document estaran estrictament lligades al sector bancari. S'obligarà a millorar el paper de supervisió del Banc d'Espanya i a tancar les entitats bancàries petites que necessitin massa diners per ser recapitalitzades. La clau de la negociació està en els terminis per retornar els crèdits i a quin interès es pagarà.

Condicions favorables del crèdit

El govern de Rajoy espera poder tornar els crèdits en un temps superior a 15 anys i a un interès baix, d'entre el 3% i el 4%. També aspira a aconseguir un període de gràcia d'entre 5 i 10 anys, de manera que les primeres lletres dels crèdits no vencin abans de l'any 2018. Tot i que avui hi hagi l'acord polític, aquests detalls poden no conèixer-se fins que es firmi el memoràndum.

L'ajuda a la banca espanyola es farà a través de l'Estat, atès que el reglament actual del fons de rescat no permet un rescat directe als bancs. Els líders europeus van aprovar en l'última cimera, en una concessió a Espanya, canviar el reglament i permetre el rescat directe a canvi d'impulsar la unió bancària.

Suport de França a Espanya

Fonts comunitàries, però, han refredat les expectatives. Consideren que la unió bancària tardarà anys a posar-se en marxa i serà massa tard per als bancs espanyols. El ministre d'Economia francès, Pierre Moscovici, va sortir ahir en defensa de Rajoy i va demanar als socis que tradueixin "ràpidament" en actes els acords de la cimera.

Els ministres de l'euro també intentaran consensuar el nou president de l'Eurogrup, que fa mesos que es debat, sense acord. França vol que l'actual president, Jean-Claude Juncker, continuï.

stats