MONEDA ÚNICA
Economia 02/01/2011

"La crisi de l'euro és una ficció", diu un dels principals assessors d'Angela Merkel

Wolfgang Franz, un dels Cinc Savis del govern alemany, afirma que "no vivim una crisi de l'euro, sinó la crisi d'alguns estats que tenen l'euro".

Efe
1 min
Wolfgang Franz, president del comitè dels Cinc Sabis que assessoren el govern alemany

BerlínEl professor Wolfang Franz, un dels anomenats Cinc Savis que assessoren el govern alemany en economia, considera que l'anomenada crisi de l'euro és una ficció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No vivim una crisi de l'euro, sinó la crisi d'alguna estats que tenen l'euro, que té el seu origen en els errors en política financera dels diferents països o en un sistema bancari descarrilat, com a Irlanda", afirma Franz en una entrevista al dominical Welt am Sonntag.

El temut contagi a altres països de la Zona Euro no té res a veure amb la moneda única sinó amb el comportament arriscat de la banca, assegura el president del consell dels Cinc Savis, que dues vegades l'any presenta un informe sobre l'economia alemanya amb consells per al seu correcte funcionament.

"Compte amb culpar l'euro", adverteix Franz. En la seva opinió, la balança per compte corrent de la Zona Euro està equilibrada i el nou endeutament en el percentatge del PIB és inferior que als Estats Units, el Japó o el Regne Unit.

Per a evitar que es repeteixin crisi com l'actual, Franz aconsella portar a terme una severa regulació bancària a nivell internacional. Ell creu que actualment encara s'ha fet poc en aquest camp.

Igual que el govern d'Angela Merkel, el president del consell dels Cinc Savis exigeix que els inversors privats assumeixin també la seva part en els esforços per a rescatar els països amenaçats per la insolvència.

"Això és el més normal del món", diu Franz. "No pot ser que s'embutxaquin elevats interessos i que carreguin els riscos d'aquests tipus de deute exclusivament al contribuent".

stats