ECONOMIA
Economia 27/10/2011

Amadeu Altafaj, portaveu econòmic de la UE: "L'euro encara no s'ha salvat, la confiança no es recupera de la nit al dia"

Celebra l'acord a què han arribat els líders europeus de matinada però adverteix que encara queden aspectes tècnics per tancar

Ara
2 min

BarcelonaEl portaveu d'Afers Econòmics de la UE, Amadeu Altafaj, celebra l'acord a què han arribat de matinada els líders europeus reunits a Brussel·les però adverteix que encara queden alguns aspectes tècnics per tancar i, sobretot, recuperar la confiança. "L'euro encara no s'ha salvat: la confiança no és una cosa que torni de la nit al dia", ha dit Altafaj. En una entrevista a RAC1, el portaveu català ha admès que l'euro ha estat en perill però que "la solidaritat" dels països de la zona euro ha redreçat la situació, que ha qualificat de "molt delicada".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per Altafaj, els acords assumits a la cimera són "força ambiciosos" i han obligat a fer renúncies a totes les parts.

"Avui hi ha més esperança que ahir, però la feina està per fer. I la feina consisteix a reduir el deute i a aplicar el programa per salvar Grècia", ha remarcat Amadeu Altafaj. Altafaj també ha afegit que no n'hi ha prou amb l'austeritat i les retallades: "Cal mantenir la inversió en noves tecnologies, que és on Europa pot realment competir".

Després de 10 hores de reunions, els líders europeus han aconseguit pactar amb la banca internacional una condonació voluntària del 50% del deute de Grècia.

També s'ha aprovat una nova injecció de capital a la banca europea. Costarà 106.447 milions d'euros a tota la UE. D'aquests diners, una quarta part correspon als bancs espanyols: 26.161 milions d'euros, segons una primera estimació feta per l'Autoritat Bancària Europea. D'acord amb l'EBA, aquests diners són els que requereixen els cinc grans bancs espanyols: Santander, BBVA, Bankia, CaixaBank i Popular.

Només les entitats gregues tenen un forat de capital més gran que els d'Espanya. El càlcul per a Grècia és de 30.000 milions.

stats