Economia 31/08/2016

Un informe dels Estats Units, origen de la multa a Apple

El Senat nord-americà va propiciar la investigació de Brussel·les pel frau fiscal de l'empresa

Paula Solanas
3 min
Vista de la cúpula del Capitoli a Washington / EFE

BarcelonaEls Estats Units van entrar en còlera després que Brussel·les decidís dimarts obligar Apple a retornar fins a 13.000 milions d’euros al govern d’Irlanda per evadir impostos al país. Tot i així, fonts comunitàries van assegurar ahir que, de fet, l’origen de la investigació es troba a Washington. Un informe del Senat nord-americà va revelar el maig del 2013 el tracte que el gegant tecnològic rebia a Irlanda, per tal que la companyia arribés a pagar a un tipus impositiu del 0,005% el 2014, mentre que l’impost de societats de l’illa és del 12,5%. Aquest document va ser el detonant de la investigació de Brussel·les, que va començar a indagar el cas el mes següent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’anunci de la sanció va despertar les crítiques del Tresor nord-americà, que va alertar que la decisió posa en perill les relacions econòmiques entre els EUA i la Unió Europea, en un moment crucial en les negociacions del TTIP. No obstant, les veus crítiques contra el frau fiscal d’Apple també han arribat a Washington. El senador demòcrata Carl Levin, que va presidir les investigacions de la cambra que es recullen a l’informe, va defensar que la CE tan sols ha fet el que els EUA no han aconseguit: tancar els forats legals que permeten a les multinacionals evitar pagar impostos a l’estranger sobre els seus beneficis.

“La Hisenda nord-americana ha fracassat a l’hora de reclamar aquests impostos”, va criticar Levin en un comunicat, on defensa que Europa tan sols va intentar “omplir el buit”. Segons el president del think-tank alemany DIW Berlin, Marcel Fratzscher, l’intercanvi d’acusacions entre Europa i els EUA per aquest cas reflecteix com les grans corporacions han aconseguit debilitar els esforços dels estats per cooperar contra l’evasió d’impostos. “Les companyies estan enfrontant els governs els uns contra els altres”, va dir a l’agència Reuters.

La comissària de Competència, Magrethe Vestager, desestima els que l’acusen de dirigir una croada contra les multinacionals nord-americanes. De fet, afirma que la mesa que va presidir Levin va donar els primers indicis per investigar la relació fiscal entre Apple i el govern de Dublín al seu predecessor, l’espanyol Joaquín Almunia. “La Comissió va escoltar i va decidir esbrinar què hi havia rere aquest assumpte”, va dir Vestager el juny.

Les investigacions d’Europa a companyies com Apple, Starbucks o Google van provocar la reacció de l’administració d’Obama, que denuncia que Europa pretén castigar l’èxit dels americans. El secretari del Tresor dels Estats Units, Jack Levy, va afirmar que els impostos d’Apple haurien de tornar als comptes de Washington. Així doncs, la CE va respondre que tant els EUA, com d’altres estats implicats, podran reclamar part dels impostos que l’empresa haurà de retornar a Irlanda, en cas que es consideri pertinent.

Més casos?

Les companyies americanes temen que l’executiu comunitari comenci a demanar més diners amb caràcter retroactiu. Actualment, la CE encara investiga el tracte fiscal que Amazon rep a Luxemburg que, segons Reuters, es podria saldar amb una xifra de 400 milions d’euros. A més, l’equip de Vestager té els ulls posats en la possible evasió d’impostos de McDonald’s, també a Luxemburg. La comissaria sospita que la cadena de menjar ràpid no paga l’impost de societats per les seves franquícies europees des del 2009.

stats