Economia 19/05/2012

Els bancs arriben al 8,3% de morositat i el crèdit segueix baixant

T.g.
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

BARCELONA.El sistema financer espanyol (bancs, caixes, cooperatives i cases de crèdit) va augmentar la morositat fins al 8,36% durant el primer trimestre. Al febrer va tancar a un nivell del 8,15%, mentre que respecte al març del 2011 l'avenç va ser de 2,2 punts (se situava en el 6,1%). Aquesta progressió s'acosta cada vegada més al màxim històric del 9,15% del 1994.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els experts consideren que aquest últim límit es pot superar aquest mateix any. A més, el volum de la cartera de crèdits actuals, 1,69 bilions, no té res a veure amb el que hi havia fa 18 anys, que amb prou feines arribava als 260.581 milions d'euros. Segons les dades del Banc d'Espanya, els crèdits dubtosos van arribar als 147.968 milions a finals del primer trimestre, 1.578 milions més que el mes anterior.

Els 1,16 bilions existents en dipòsits al març van experimentar un creixement del 0,6% sobre el mes anterior, però representen una caiguda del 4% respecte al primer trimestre del 2011. Pel que fa al crèdit, el nivell ha baixat un 0,2% en la taxa mensual i un 3,05% en la interanual. Aquestes dues últimes dades reflecteixen les dificultats per aconseguir un crèdit, però també l'estancament de la demanda.

Els establiments financers de crèdit (EFC), que concedeixen préstecs al consum per la compra de cotxes, mobles o televisors, van veure com augmentaven els impagaments fins al 8,62%, després de mantenir-se tres mesos seguits en el 8,39%. L'agència Moody's, que dijous va rebaixar la qualificació de 16 entitats financeres, considera que els pròxims mesos el repunt de la morositat vindrà pels crèdits no hipotecaris. La vice presidenta sènior de Moody's, María Cabanyes, va explicar a Efe que la morositat començarà a créixer en les pimes.

D'altra banda, Bankia va recuperar ahir el que va perdre dijous a borsa i part de la caiguda dels nou dies anteriors. Les accions del banc van tancar amb una revalorització del 23,4%, després d'haver registrat augments de fins al 33%.

stats