Economia 25/04/2013

"De cap manera s'hi arribarà": Corbacho, Salgado i Báñez han negat els 4, els 5 i els 6 milions d'aturats

Corbacho va assegurar que "de cap manera" se superarien els 4 milions, Salgado va fer el mateix amb els 5 i Báñez va dir que esperava no ser la dels 6

Ara
2 min

BarcelonaAquesta és la crònica del marcador més trist de la crisi i de com els successius ministres de Treball han negat públicament la realitat, impotents davant la destrucció imparable d'ocupació. En cinc anys de crisi, l'atur a Espanya ha passat dels 3 als 6 milions d'aturats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Corbacho: "De cap manera" s'arribarà als 4 milions d'aturats

Era el 8 de gener de 2009. Al conjunt d'Espanya hi havia més 3,1 milions d'aturats. I l'aleshores ministre de Treball, Celestino Corbacho, va ser taxatiu, en una entrevista a RNE: "De cap de les maneres" se superarà la barrera dels 4 milions d'aturats el 2009. Les xifres es mantindran "molt per sota". El febrer, Corbacho continuava assegurant que no se superarien els 4 milions, fins i tot en contra de les previsions de la Comissió Europea. Però unes setmanes més tard, el 24 d'abril de 2009, es confirmava la xifra: la taxa d'atur arribava al 17,36% Espanya. En total, 4.010.700 aturats segons l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre. Més tard, Corbacho va intentar arreglar-ho dient que el que ell havia dit és que que no s'arribaria als 4 milions el 2009.

Salgado: "No s'arribarà als 5 milions d'aturats"

6 d'abril de 2011. La vicepresidenta econòmica de l'últim govern de Zapatero, Elena Salgado, tornava a ser taxativa: "No s'arribarà als 5 milions d'aturats aquest any, i per tant no s'hi arribarà perquè el màxim es produirà el primer trimestre de 2011". Les previsions del govern espanyol continuaven per sota de les de la Comissió Europea. Menys d'un any després, el gener de 2012, l'EPA del quart trimestre de 2011 confirmava la cifra: gairebé 5,3 milions d'aturats. La pitjor dada després de 4 anys de crisi. El PSOE ja havia perdut les eleccions. Fátima Báñez era ministra de Treball des de feia pocs dies.

Báñez: "Espero no ser la ministra dels 6 milions"

25 de febrer de 2012. El govern de Rajoy acabava d'aprovar la reforma laboral que abaratia l'acomiadament. En una entrevista al diari 'El Economista', preguntada per si es veia com "la ministra dels sis milions d'aturats" –l'última xifra se situava llavors als 5,2 milions– Báñez va contestar: "Espero que no". La ministra va insistir que la reforma "és la de la flexibilitat a l'empresa perquè l'acomiadament sigui l'últim recurs. És veritat, però, que, a diferència del govern del PSOE, en què Zapatero va estar mesos sense dir la paraula 'crisi' i Salgado va insistir reiteradament que veia "brots verds", el PP ha estat més prudent a l'hora de donar visions massa triomfalistes sobre la situació econòmica.

25 d'abril de 2013: L'atur supera a Espanya els 6 milions.

stats