Economia 25/07/2011

La recepta per vèncer l'atur: més formació i més especialitzada

El Govern presenta una diagnosi que situa un mercat de treball on més de la meitat d'aturats tenen possibilitats baixes o molt baixes de trobar feina aviat

Elena Freixa
2 min

BarcelonaLa formació i l'especialització seran l'eix de l'estratègia que prepara el Govern per combatre l'atur. La diagnosi del mercat de treball presentada ahir per la conselleria d'Empresa i Ocupació destaca que només els col·lectius de treballadors més qualificats van perdre aturats el darrer any. A més a més, assenyala que el grau d'ocupabilitat del 51% dels aturats és, avui, 'baix' o 'molt baix'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a l'estructura de l'atur català, el document recull que un 17,5% dels més de 560.000 aturats a finals de l'any passat tenien un nivell de formació baix. Per contra, els universitaris i els que havien cursat algun tipus de formació professional tenien els nivells d'atur més baixos i representaven el 7% i el 8%, respectivament.

El gruix de persones sense feina (l'equivalent al 62%) són treballadors que tenen un grau d'educació general, que va des de la secundària fins al batxillerat.

La secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, va presentar ahir aquesta diagnosi que serà la base sobre la que el Govern construirà l'estratègia catalana per l'ocupació 2012-2020 que es presentarà després de l'estiu.

Tot i que la reactivació del mercat de treball requereix un creixement econòmic més fort que l'actual, Sànchez ha insistit que cal redreçar els aturats per garantir unes majors possibilitats per trobar feina.

Entre altres indicadors preocupants a Catalunya, l'informe assenyala que el 51% dels aturats té unes perspectives de trobar feina baixa o molt baixes si no es forma. A més a més, el 30% dels demandants de feina l'any passat cercaven una ocupació de treball no qualificat.

Pel que fa als que sí que tenen feina, un de cada quatre ocupats catalans té un nivell educatiu més baix del que requereix el seu lloc de treball, mentre que un 30%, en canvi, està sobrequalificat per la feina que fa.

stats