MERCAT DE TREBALL
Economia 29/05/2012

96.600 aturats fa tres anys que busquen feina

El 2011, 96.600 persones a Catalunya feia com a mínim tres anys que no tenien feina, un 82% més que el 2010. La crisi s'agreuja i fa que cada cop més treballadors esgotin la prestació i s'exposin a l'atur crònic.

Elena Freixa
2 min

BARCELONACom més s'allarga la incapacitat del mercat laboral per crear ocupació, més treballadors entren en situació de risc per la falta d'ingressos, ja que esgoten el coixí que suposa cobrar la prestació de l'atur durant un màxim de 24 mesos. Durant el 2011 a Catalunya es va disparar un 82% el nombre de treballadors que feia tres anys o més que buscaven feina i es va arribar a les 96.600 persones, segons les dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE) fetes públiques ahir. Al conjunt de l'Estat, hi ha 704.900 persones en aquesta situació, un 43% més que a finals del 2010.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes xifres fan que tant a Catalunya com a Espanya hi hagi un 15% del total d'aturats en una situació d'alt risc. En els casos més extrems la falta d'ingressos a la llar els aboca a dependre d'altres subsidis socials.

La dada d'aturats de molt llarga durada que ahir va donar l'INE es refereix només als que venien d'una feina anterior, és a dir, exclou els que s'han incorporat al mercat de treball per primera vegada en els últims anys sense aconseguir trobar feina. Per exemple, joves o adults que abans no buscaven feina per qualsevol motiu (per exemple, perquè tenien cura de llar, dels fills o d'altres persones dependents que tenien al seu càrrec).

Contractes no renovats

La finalització del contracte va ser la causa més estesa per la qual els aturats catalans havien arribat a l'atur a finals del 2011. En total, 287.800 treballadors van afirmar que estaven desocupats després que la seva empresa no els hagués renovat. A tot l'Estat, aquesta mateixa situació explicava l'origen del 52% de l'atur total, que va registrar un nou rècord de 4,6 milions de persones.

La segona causa d'atur va ser, segons els detalls de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicats ahir, l'acomiadament o bé la supressió del lloc de treball, ja fos de manera individual o a través d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO). Fins a 228.500 treballadors a Catalunya estaven a l'atur per aquest motiu a finals d'any, mentre que a tot Espanya suposava gairebé 1,1 milions d'aturats.

Altres motius per estar a l'atur eren malaltia o incapacitat, que afectava 9.300 persones a Catalunya, o el fet d'estar estudiant o rebent algun tipus de formació (4.200 persones al·legaven aquesta situació).

D'altra banda, els aturats que tenien cura de nens o d'adults malalts, incapacitats o gent gran sumaven 3.400 persones a tot Catalunya i 23.100 a tot l'Estat.

El perfil de l'aturat és, principalment, el d'un assalariat. Set de cada deu, segons l'enquesta de l'INE, no tenien cap subordinat i sí un cap. Un 9,9% eren independents i un 7% ocupaven un càrrec directiu en una petita empresa.

El sector dels serveis és d'on provenia la major part de l'atur a Catalunya l'any passat. Més del 50% dels desocupats que havien tingut una feina anteriorment l'havien desenvolupat en aquest sector. El seguia el sector de la construcció, font del 16% de l'atur, i a continuació venia de prop la indústria, amb el 15,4%.

stats