MOROSITAT DE LES ADMINISTRACIONS
Economia 19/06/2012

La Generalitat triga 164 dies a pagar els autònoms, quatre cops més del que permet la llei

L'ATA denuncia que, tot i que la legislació obliga les administracions a abonar les factures en 40 dies, l'Estat en triga 72 i l'administració local 178

Acn
2 min

BarcelonaA Catalunya els autònoms s'han d'esperar uns 164 dies de mitjana, més de 5 mesos, per cobrar factures de les administracions públiques, segons una enquesta de la Federació de Treballadors Autònoms-ATA. Només superen aquesta xifra el País Valencià i Castella-la Manxa, amb 170 i 165 dies de mitjana. Són xifres que s'allunyen dels terminis fixats a la llei de morositat, que actualment obliga a pagar abans de 40 dies, i l'any que ve, a 30, denuncia la federació d'autònoms. La mitjana de la UE també està lluny d'aquestes xifres, si bé la seva magnitud –79 dies– és de menys de la meitat que a l'estat espanyol. Les administracions espanyoles que paguen més ràpid són les de la Rioja (57), Navarra (53) i País Basc (52).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Federació de Treballadors Autònoms-ATA ha fet una enquesta a 2.500 treballadors autònoms que treballen habitualment amb administracions públiques, tant per a comunitats autònomes com per a ens locals, diputacions i empreses públiques. Segons aquest estudi, els autònoms i la petita i mitjana empresa cobren les seves factures a aquestes administracions endarrerides en un temps que de mitjana és de 161 dies.

No obstant això, denuncien els autònoms, la llei de la morositat i la futura directiva europea obligaran les administracions a pagar en 30 dies el 2013. Segons ha expressat el president d'ATA, Lorenzo Amor, en un comunicat "sembla irreal que la directiva es pugui complir". Segons ell, "el pagament a proveïdors ha sigut un veritable rescat però les administracions estan lluny del compliment d'una norma a la qual li queden sis mesos per entrar en vigor", denuncia.

Segons aquesta enquesta, quasi un de cada quatre autònoms (23,6%) tarda a cobrar més d'un any i només l'11,8% cobra abans de 90 dies de les administracions públiques. A nivell europeu la mitjana és de 79 dies però només Finlàndia compleix amb la directiva europea: tarda una mitjana de 24 dies. En canvi, Itàlia i Grècia superen Espanya amb 185 i 177 dies de mitjana, respectivament.

A nivell estatal, la mitjana de temps per cobrar és de 72 dies quan es parla de factures adreçades a les administracions de tot l'Estat, 139 si parlem de comunitats autònomes i 178 en l'administració local.

stats