Economia 27/05/2012

Les autoritats dels EUA investiguen l'estrena més important al Nasdaq

Evelyn M. Rusli
2 min
El Nasdaq va rebre a so de bombo i platerets l'estrena de Facebook a la borsa.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORK.A mesura que Washington estudia la sortida a la borsa de Facebook, els bancs contractats per la companyia es fan la pregunta de si el procés, a part de completament legal, va ser just.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dies previs al debut a la borsa de Facebook, analistes dels principals bancs van retallar les previsions de creixement de la xarxa social. La decisió es va prendre després que la companyia els avisés que els beneficis semestrals i anuals serien més baixos als calculats prèviament, segons afirma gent coneixedora del tema que parla des de l'anonimat, ja que els han prohibit comentar el cas.

Com en la majoria de processos de sortida a la borsa, els analistes de Morgan Stanley, Goldman Sachs i altres firmes van contactar amb alguns clients per comentar les noves previsions al mateix temps que altres grans inversors els trucaven per saber les novetats. Però els petits inversors no van poder accedir a aquesta valuosa informació.

Dimarts, la Comissió del Mercat de Valors (SEC en les seves sigles en anglès) va començar una investigació preliminar sobre el cas i el comitè sobre el sector financer del Senat i el seu homòleg a la Cambra de Representants també van començar a examinar el cas.

Possibles irregularitats

Tot i que molts experts coincideixen que la sortida a la borsa podria no implicar cap irregularitat, una de les vies de la investigació podria ser les contradiccions entre els formularis públics omplerts per Facebook i la informació facilitada als analistes. Una companyia pot avançar informació als analistes però si no coincideix amb la dels formularis, l'empresa els ha d'actualitzar.

Precisament, el 9 de maig, just després d'actualitzar el formulari públic amb qüestions com els problemes que representava incloure publicitat a les aplicacions per a mòbils, Facebook va avançar als inversors les noves previsions d'ingressos. Advocats familiaritzats amb el procés, però, tampoc consideren que això sigui delicte, ja que els formularis públics de Facebook no incloïen les previsions d'ingressos.

Una altra via d'investigació podria ser el fet que Morgan Stanley i Goldman Sachs van compartir la informació només amb alguns inversors. Els bancs que participen en una sortida a la borsa no poden publicar previsions sobre la companyia i els seus analistes només poden comentar les seves opinions per telèfon, una pràctica que s'acostuma a seguir amb els grans clients del banc.

"Mentre la SEC investiga aquest cas concret, crec que cal revisar a fons el procés per treure una empresa a la borsa", va dir el senador Jack Reed, demòcrata de Rhode Island. "Ens hem d'assegurar que el sistema és just, equilibrat i funciona per a tothom".

stats