PREVISIONS
Economia 09/07/2011

Els preus baixaran de mica en mica durant els pròxims mesos, segons La Caixa

L'entitat preveu tancar l'any amb una taxa d'atur mitjana del 20,8 %

Redacció
2 min

BarcelonaLa moderació del preu del petroli ha propiciat una baixada gradual a Espanya de l'índex de preus al consumidor (IPC) que es prolongarà durant els pròxims mesos i farà que l'indicador de preus tancament 2011 se situï en un 3,2%, segons La Caixa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'àrea d'estudis i anàlisi econòmic de La Caixa preveu que l'IPC escali fins al 3,2% durant l'actual exercici econòmic, xifra menor al 3,5 % registrat fins al mes de maig, segons les dades oficials de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per a l'entitat d'estalvi catalana, el descens de la inflació el mes de maig passat marca probablement "un punt d'inflexió", i a partir d'ara anirà remetent de mica en mica amb una baixada més pronunciada a principi d'estiu.

"Aquest gradual descens podria situar la inflació almenys un punt per sota del nivell actual al desembre", augura el servei d'estudis, que reconeix que les perspectives variaran en funció de l'evolució del preu del petroli.

La Caixa vincula la recuperació de l'economia a l'evolució que facin els preus: primer, perquè la inflació retalla el poder adquisitiu de les llars i, segon, perquè els alts preus minven la competitivitat espanyola respecte a la zona euro.

Això no obstant, la recuperació de l'economia i el consum de les famílies també depèn fortament de les taxes d'ocupació.

La Caixa preveu tancar l'any amb una taxa d'atur mitjana del 20,8 %, menor a les dades del primer trimestre difoses per l'INE, que van situar en el 21,29% els desocupats sobre la població activa total.

Fins ara, el servei d'estudis destaca la bona evolució de l'ocupació en la indústria i el sector serveis, mentre que subratlla les caigudes en el sector de la construcció.

El producte interior brut (PIB) espanyol avançarà durant l'actual exercici econòmic un 0,5 % respecte a l'any anterior, segons aquestes perspectives econòmiques difoses per La Caixa.

Les previsions elaborades per l'entitat catalana apunten a un tímid avenç del consum privat i un retrocés del públic, a més d'un nou enfortiment de les exportacions durant 2011, informa Efe.

stats