REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 15/05/2012

La banca descarta demanar ajuts

Els bancs calculen que hauran de provisionar 22.000 milions d'euros addicionals pels immobles sans. Però cap entitat demana formalment ajuts públics, que el govern va xifrar en 15.000 milions.

Toni Garganté/joan Faus
1 min
UN SECTOR MOLT VIGILAT PEL BANC REGULADOR  El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, afronta la recta final del seu mandat amb molta feina. Els pròxims dies haurà de decidir si els plans de provisions presentats pels bancs s'ajusten a la realitat o cal revisar-los.

BARCELONA / MADRID.Les entitats financeres han anunciat a la CNMV unes previsions de dotacions pels immobles sans de 22.000 milions d'euros, uns 6.000 milions menys que la quantitat que va deixar anar el ministre d'Economia, Luis de Guindos, divendres. BFA-Bankia és l'entitat que haurà de fer més provisions (vegeu el quadre), però immediatament després apareix CaixaBank, que amb l'esforç d'integrar Banca Cívica haurà de dotar fins a 3.389 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El que destaca de tots els comunicats que cada entitat va enviar al regulador és que cap d'ells demana formalment ajuts públics. N'hi ha que no ho especifiquen, i només Banco Mare Nostrum (BMN) reconeix que amb les provisions de 640 milions que li toquen es quedarà mig punt per sota del 8% del capital de màxima qualitat (Tier 1) que ha de mantenir. Un portaveu de l'entitat en què s'inclou Caixa Penedès va destacar que la mateixa entitat generarà prou recursos per acabar l'any per sobre del nivell mínim.

Només cinc entitats compliran

Amb tot, un estudi de JBCapital assegura que només les primeres entitats per actius podran assumir les provisions per elles mateixes. És a dir, CaixaBank, BBVA, Santander, Banc Sabadell i Bankinter. Entre les cinc primeres entitats hi falta Bankia, recentment nacionalitzada, i Banco Popular (inclou el Pastor), que ha de provisionar una quantitat elevada, de 2.314 milions d'euros.

Sobre les entitats en procés de privatització, CatalunyaCaixa ha de provisionar 1.000 milions, mentre que Banco de Valencia haurà de fer un esforç de 509 milions. Pel que fa a NovaGalicia, li falten 1.109 milions per complir amb el reial decret divendres.

stats