Economia 29/07/2016

La banca supera el test d'estrès

Tots els bancs espanyols aproven còmodament amb Bankia al capdavant

Albert Vidal
2 min

BarcelonaLes veus més pessimistes del sector financer hauran de moderar els seus pitjors auguris per al sector bancari. Les proves d’estrès publicades ahir per l’Autoritat Bancària Europea demostren que la banca espanyola està en una bona posició de solvència i que no ha de preocupar-se, a curt termini, per possibles crisis. Els mateixos exàmens, fets públics a les 22.00 hores enmig de fortes mesures de confidencialitat perquè els resultats no afectessin la borsa nord-americana, carreguen de raons els que pensen que l’economia europea sí té un problema que haurà d’atendre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot el sector bancari espanyol, un dels que pitjor ho va passar en els primers anys de la crisi per la seva altíssima exposició al sector immobiliari, va superar la prova. Els sis grans bancs espanyols van passar sense problemes, liderats per BFA-Bankia, que amb la normativa que s’aplicarà a partir de 2023, la més dura, té un 9,6% de capital propi en l’escenari més advers. El Santander i el BBVA li van al darrere amb un 8,2% i el Sabadell obté un 8%. CriteriaCaixa queda a continuació amb un 7,8%. Fins i tot el Popular, el que té una solvència més qüestionada, se’n va sortir sense problemes, amb un 6,6% de capital en l’escenari més complicat.

Les entitats catalanes van veure refrendada la seva bona capitalització per poder fer front a possibles crisis. El Banc Sabadell tindria un 8,2% de capital bàsic (aquell al que podria recórrer en cas d’extrema necessitat) en el pitjor escenari i del 8% si s’pliqués la normativa de capital prevista per al 2023. I CriteriaCaixa, matriu de CaixaBank , té un 9% de capital 'core' en el pitjor escenari que passa a ser del 7,8% si es té en compte la normativa futura. Considerant el banc sense Criteria, CaixaBank obté un 9,8% de capital amb la normativa actual i un 8,5% amb la de 2023.

D’aquesta prova impulsada pel Banc Central Europeu no en sortien suspensos, però es considerava una mostra de flaquesa tenir un percentatge de capital propi inferior al 5,5% del total en l’escenari advers.

Un únic assenyalat

Si en algun país s’esperaven amb atenció aquests resultats, aquest era Itàlia. L’assenyalat Monte dei Paschi di Siena, el banc més antic del món, va fer bons els pronòstics i va suspendre l’examen obtenint un -2,2%. De fet, l’entitat anunciava ahir mateix un acord amb el BCE per afrontar un pla de recapitalització de 5.000 milions d’euros que reforci la seva precària situació. El segon pitjor banc italià va obtenir un resultat molt més tranquilitzador: va ser Unicredit, amb un 7,1%.

L’irlandès Allied Irish Banks va ser el segon pitjor en la prova, amb un 4,3% de capital bàsic. També en el punt de mira estava la banca alemanya i tant el Deutsche Bank, el més gran del país, com Commerzbank, van estar entre els deu pitjors bancs de l’examen, tot i aprovar la prova.

El conjunt dels 51 bancs analitzats va mostrar una bona solvència, amb resultats en l’escenari advers del 9,2%. I tres quartes parts de les entitats analitzades van aconseguir una solvència de més del 8%. Els millors bancs van ser l’alemany NRW, amb una ràtio del 35,4%, i el suec Swedbank, que es va situar en el 23,1%. e

stats