Economia 04/12/2016

Els bancs reinventen l’espai de treball

El suís UBS força tots els treballadors a renunciar a la taula fixa per estalviar espai

Chad Bray
2 min
Els treballadors del banc UBS de Londres no tindran ni taula, ni ordinador, ni telèfon fix.

LondresLes fotos dels teus fills, els souvenirs de les últimes vacances o un parell de sabates de recanvi són alguns dels objectes que molts deixem en un espai personal a la feina. Però això té un preu per a les empreses, sobretot en ciutats com Londres o Nova York, on el cost dels immobles és molt elevat. I, a més, la mobilitat dels treballadors ha augmentat durant els últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc suís UBS ha aplicat una nova política de treball a l’edifici que acaba d’inaugurar al centre de Londres. L’objectiu és canviar la relació que els banquers tenen amb l’espai de l’oficina. Ja no s’assignarà una taula de treball per a cada empleat, amb una línia de telèfon personal i un ordinador.

El nou sistema permet que els treballadors puguin accedir a l’usuari virtual del seu ordinador des de qualsevol aparell. Per tant, els empleats seran lliures de seure on vulguin cada dia i no hauran de carregar el portàtil tot el dia. A més, s’han canviat els telèfons per mòbils, així les trucades de feina es mouen amb cada banquer. “Per a mi, aquest canvi permet a la gent treballar de manera diferent segons el projecte o l’activitat que desenvolupi en cada moment -diu Andrew Owen, director general del servei corporatiu d’UBS a Londres-. Estar encadenat a una taula i a un sol ambient és restrictiu”. Els banquers tindran una taquilla per deixar-hi objectes personals que utilitzin durant el dia, però com que serà un espai limitat, no podran acumular-hi gaires coses.

L’eliminació dels llocs de treball fixos no és un concepte nou (algunes companyies tecnològiques i start-ups ja l’apliquen), però les grans empreses necessitaven que la tecnologia evolucionés més per aplicar-ho. Tot i la viabilitat, el sistema és poc habitual en la banca d’inversió. Una de les poques companyies que utilitza una configuració semblant és Citigroup, a la seva nova seu de Manhattan, però encara no ha incorporat tots els canvis que ja aplica UBS.

L’espai d’operacions borsàries d’UBS a Londres té un funcionament tradicional: els treballadors van cada dia a la mateixa zona per observar els canvis en els valors borsaris en sis pantalles. Però això podria canviar. “El següent pas és que els inversors es puguin moure durant la jornada laboral”, explica Ashley Davis, director general d’UBS a Londres.

El nou edifici

UBS creu que, gràcies a aquest tipus d’organització més mòbil, podrà usar l’espai dels edificis de forma més eficient. A Londres, la companyia ha previst que la ràtio d’una taula per a cada empleat es converteixi en una taula per cada 1,2 empleats. La nova seu acollirà 6.000 persones, tot i que de moment només és al 89% de la seva capacitat total. Hi ha àrees comunes on els treballadors poden organitzar reunions, i els mateixos espais es podran utilitzar com a taules de treball individual si l’edifici arriba a la plena ocupació. Els directius asseguren que la dinàmica general del banc genera espais vacants diàriament perquè sovint els empleats marxen de viatge de negocis. L’entitat bancària insisteix que el canvi busca l’eficiència empresarial, però també que els empleats treballin a gust, perquè si no el projecte fracassaria.

stats