FINANCES
Economia 29/07/2012

Els banquers posposen el cobrament dels seus plusos per pagar menys impostos

Els directius dels quatre grans bancs han ajornat el pagament dels variables als directius, sovint la part més sucosa dels seus sous, per intentar esquivar els augments impositius de Rajoy. Però el rescat europeu pot frustrar l'estratègia

àlex Font Manté
1 min
Els banquers posposen els plusos per pagar menys impostos

BarcelonaUna de les primeres decisions que va prendre Mariano Rajoy quan va arribar a la presidència va ser apujar l'IRPF, el principal impost de què es nodreix l'Estat. La decisió d'apujar l'IRPF es va prendre a finals de desembre i amb l'objectiu declarat que fos "temporal". A la pròpia llei en què s'aprova l'augment de l'impost s'especifica que només estarà vigent durant dos anys. Casualment o no, durant el primer semestre del 2012, els grans bancs han pres mesures perquè els seus directius puguin esquivar parcialment l'augment de l'IRPF.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Santander, BBVA, CaixaBank i Popular (les quatre principals entitats financeres de l'Estat, excloent la nacionalitzada Bankia) han posposat el pagament de bona part del variable que reben els seus dirigents perquè el cobrin en anys posteriors. L'estratègia consisteix a ajornar entre el 40% i el 60% del variable (sovint la part més sucosa dels seus sous) i pagar-lo durant els pròxims anys. Per exemple, els plusos corresponents al 2012 es pagaran en el 2014, 2015 i 2016, quan l'augment de l'IVA ja no hauria d'estar vigent si es compleix el que diu la llei actualment.

Per posar un exemple, Alfredo Sáenz, conseller delegat del Santander, pot estalviar 300.000 euros amb aquest simple canvi. Això equival a augmentar en un 4,2% els seus plusos, que l'any passat van ser de set milions d'euros. Però el rescat europeu podria frustrar aquesta estratègia.

Llegiu-ho a l'Ara Premium.

stats