Economia 18/03/2015

2,2 bilions de deute públic, en interessos negatius

El coordinador dels bancs centrals alerta del risc i de les possibles repercussions d'una situació "sense precedents" pel sistema financer

Ara
2 min
Els dirigents del BCE celebren avui la primera cita de l’any per acordar, segurament, activar les compres de deute.

BarcelonaEl deute sobirà amb rendibilitas negatives arriba ja als 2,2 bilions d'euros. El Banc de Pagaments Internacionals (BPI) alerta que es tracta d'una "situació sense prcedents" que pot tenir "repercussions significatives" en el sistema financer. A més, el cap del Departament Monetari i Econòmic de l'entitat, Claudio Borio, remarca el risc que suposa continuar amb les polítiques d'estímul impulsades perls bancs centrals i, en concret, el programa de compra massiu de deute públic que el Banc Central Europeu va començar fa una setmana. En aquest sentit, cal destacar que d'aquests 2,2 bilions, la majoria de països europeus, 1,7 van ser emesos per la zona euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"A les aventures de Tom Sawyer, Mark Twain ens ensenya que la clau d'una bona gestió és que els amics pintin la tanca i paguin pel privilegi de fer-ho", així ha volgut il·lustrar la situació Claudio Borio en la presentació de l'últim informe trimestral del BPI. Borio també ha explicat que, en el context actual, "alguns sobirans ja han superat aquest barem".

Una relaxació "agressiva" de la politíca monetària

El portaveu del BPI considera que aquesta situació "sense precedents" és conseqüència d'una relaxació de la politícia monetària dels bancs centrals "agressiva" per tal de complir amb els objectius d'inflació.

"En un context de devallada dels preus del petroli i tensions creixents en el canvi de divises, numerosos bancs centrals d'economies avançades i emergents van introduir nous estímuls", detalla l'informe. A més, el document destaca el programa de compra massiva de deute sobirà que el Banc Central Europeu va començar el passat 9 de març.

El límit inferior a zero

D'altra banda, Borio també ha alertat que "es podrien estar posant a prova els límits tècnics, econòmics, jurídics i fins i tot polítics" del sistema financer. El BPI ha demanat també que es s'observi com evoluciona la situació perquè "podria tenir conseqüències significatives pel sistema".

stats