Economia 11/01/2016

Les borses xineses obren la setmana amb fortes pèrdues, de més del 5%

Els mercats europeus tornen a guanys a mitja sessió tot i l'obertura negativa

Xavier Grau
3 min
REACCIÓ CRUEL 
 La caiguda de la borsa xinesa, més forta que quan va esclatar la bombolla de les puntcom 
 Als EUA.

BarcelonaLa mala ratxa de les borses xineses no sembla haver-se frenat, i aquest dilluns els mercats del gegant asiàtic han tornat a tancar amb fortes pèrdues, després de la treva de divendres passat, quan s'havien estabilitzat després que les autoritats xineses decidissin suprimir els mecanismes que suspenia automàticament la sessió quan les pèrdues superaven el 7%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns l'índex de Xangai ha caigut el 5,32%, per tancar a 3.016,70 punts, en la tercera jornada amb pèrdues superiors al 5% aquest any. Per la seva banda, la borsa de Shenzhen ha perdut el 6,21% i ha tancat en 10.212,46 punts. El principal índex borsari xinès, el CSI 300, s'ha deixat en la sessió d'aquest dilluns un 5,03% i ha tancat en 3.192,45 punts.

D'aquesta manera els mercats xinesos signen un inici d'any amb cinc jornades borsàries de fortes pèrdues, i només divendres passat, quan es va suspendre el mecanisme automàtic per acabar les sessions abans d'hora, quan hi havia fortes pèrdues, va viure una petita treva amb una pujada de l'1,97% a Xangai i de l'1,2% a Shenzhen.

Aquest mecanisme s'havia creat perquè divendres passat acabaven les restriccions als grans inversors instaurades l'estiu passat. Fins divendres els inversors amb més del 5% d'una empresa no podien vendre les seves accions. Però davant el mal inici d'any les autoritats xineses han estès aquestes restriccions. Ara –i almenys fins a l'abril– aquests grans inversors podran vendre l'1% de les accions, però notificant les seves intencions amb 15 dies d'antelació.

Dubtes sobre l'economia

El cas és que tot i els esforços dels reguladors xinesos per evitar la sagnia als mercats, les caigudes borsàries s'han imposat el 2016 al gegant asiàtic, que veu, a més, com augmenten els dubtes sobre la solvència del seu creixement econòmic. A les previsions d'un alentiment del creixement xinès per sota del 7% s'ha unit aquest dilluns una important veu al país.

El president del Centre d'Investigació per al Desenvolupament del Consell d'Estat (el govern xinès), Li Wei, considerat un dels principals assessors econòmics de l'executiu xinès, ha indicat que veu molt difícil que el PIB del país creixi per sobre del 6,5% entre el 2016 i el 2020, segons recull el diari financer 'Zhongguo Zhengquan Bao'.

Li Wei ha recordat que els darrers 30 anys el producte interior brut (PIB) de la Xina ha crescut al voltant del 10%, i "en comparació amb això, un 6,5% no és gaire alt". Aquest assessor atribueix l'alentiment a una suma de factors, com són la crisi mundial, però també decisions preses per Pequín que alenteixen el creixement, com són la pujada dels salaris o més sensibilitat ambiental.

Unes reflexions que es produeixen només uns dies abans que l'oficina d'estadística del gegant asiàtic publiqui les xifres de creixement del PIB del 2015, que s'espera que sigui inferior al 7% per primer cop en els darrers 25 anys. Al tercer trimestre del 2015, última dada disponible, el PIB xinès creixia a un ritme del 6,9%, la dada trimestral més baixa en sis anys.

Guanys a l'Íbex-35

La caiguda de les borses xineses han arrossegat a la baixa els mercats europeus a l'obertura de la sessió però després han canviat de tendència i la majoria dels índex presentaven guanys a mitja sessió. L'Íbex-35, el selectiu espanyol, va obrir amb una caiguda el 0,64%, situant-se en els 8.852 punts, lluny del sòl dels 9.000 amb què havia iniciat l'any. Una caiguda de l'Íbex-35 que continuava així l'evolució dels darrers dies. Divendres va tancar la pitjor caiguda setmanal en 13 mesos amb pèrdues del 6,65%. Però a tres quarts d'una havia canviat la tendència amb uns guanys del 0,39% fins als 8.944,20 punts.

París, que estava plana a l'inici de la sessió, a la mateixa hora pujava un 0,55%. Milà i Frankfurt perdien un 0,3% a l'obertura i Londres queia un 0,2%, però poc abans de la una la borsa italiana pujava el 0,46%, l'alemanya el 0,63% i la britànica el 0,14%. Al mercat del deute la prima de risc pujava fins als 122 punts bàsics durant tot el matí i l'euro perdia posicions respecte al dòlar i es canviava a 1,0899 dòlars per euro.

stats