ECONOMIA
Economia 11/01/2012

Brussel·les també culpa les autonomies del dèficit espanyol i diu a Rajoy que espera més reformes

El comissari econòmic Olli Rehn reclama mesures estructurals per reduir l'atur

Efe
2 min

Brussel·lesEl comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, espera d'Espanya més mesures de consolidació per corregir la desviació del seu dèficit. Especialment, reformes estructurals en el mercat laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Esperem que Espanya prengui més mesures, especialment reformes estructurals, en particular en el mercat laboral, perquè la desocupació al voltant del 20% i l'atur juvenil al voltant del 40% és una preocupació extremadament seriosa econòmicament, políticament i humanament", ha afirmat Rehn.

El comissari ha tornat a fixar el punt de mira en les comunitats autònomes: "És lamentable que el dèficit s'hagi excedit a Espanya, aparentment de forma força substancial, principalment per una despesa excessiva dels governs regionals". No és la primera vegada que Brussel·les culpa les comunitats autònomes, però l'afirmació guanya força després de les paraules d'aquest dimarts del president espanyol, Mariano Rajoy, responsabilitzant les autonomies del dèficit excessiu.

"Només podem animar Espanya a actuat en el front fiscal i estructural", ha afegit en una roda de premsa sobre els procediments per dèficit excessiu oberts a la UE. El dèficit públic espanyol del 2011 ascendeix al 8%, dos punts per sobre del previst inicialment. La Comissió Europea ja va lamentar aquest desviament quan es va conèixer.

El comissari econòmic també ha tornat a lloar les mesures antidèficit preses pel govern de Mariano Rajoy, un pas que ha qualificat d'"essencial".

"És essencial que el nou govern prengués decisions molt importants just abans de Nadal per tal de portar el dèficit a una via sostenible i que el país pugui assolir l'objectiu d'un màxim del 3% el 2013 ", ha assenyalat.

Ja ahir Rehn va animar Espanya, però també Itàlia, a "fomentar la mobilitat laboral i la flexibilitat salarial per estimular el mercat de treball", un objectiu que ha de ser en aquests països "la prioritat més urgent".

stats